Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Annie Lööf ”besökte” krisande gränsbutiken: ”Visade stor förståelse”

Publicerad: 17 februari 2021, 10:31

Ica-handlaren Nils Vikberg fick ett digitalt besök av Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Med ett omsättningstapp på 80 procent behövs de statliga stöden snarast. Det var ett av budskapen som Ica-handlare Nils Vikberg i Hemavan framförde vid ett möte med Centerledaren Annie Lööf nyligen.


Ämnen i artikeln:

CoronaIca Nära

Under det gångna året har Ica Nära Fjällboden i Hemavan tappat i genomsnitt 80 procent av sin omsättning.

– Det är inte bara de norska kunderna som uteblivit utan även många svenska turister, säger Nils Vikberg.

– Och de som kommer har drabbats av ”fjällskam”, kommer inte in i butiken utan har maten med sig hemifrån.

I somras beviljades Nils Vikberg och hans företag, som även består av bland annat en galleria och restaurang, statligt stöd. Nu har han ansökt om ytterligare stöd, fått ett positivt förhandsbesked men pengarna har ännu inte betalats ut.

– Jag har förståelse för att det är många ansökningar att behandla och dessutom måste de kontrolleras extra på grund av bedrägeriförsök, säger Nils Vikberg.

I förra veckan gjorde Annie Lööf (C) ett digitalt ”besök” i butiken och fick veta mer om utmaningarna som gränshandeln står inför.

– Hon visade stor förståelse och berättade att Centerpartiet trycker på regeringen för att handläggningen och utbetalningarna ska snabbas på. Vi hade ett bra samtal.

Strax före årsskiftet startade Ica Nära Fjällboden online-handel för att ge kunderna alternativ till att komma in i butiken.

– Det har tagits emot väl. Visserligen inga jättevolymer men både våra kunder på orten och tillresande har uppskattat att kunna hämta färdigplockade kassar, säger Nils Vikberg.

– Vi passar också på att bygga om butiken när det är så lugnt. Den kommer att vara i toppform när restriktionerna släpper en dag. Vi har trots allt framtidstro!

 

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

CoronaIca Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev