Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

På väg mot framtidens logistik: ”En förutsättning för hållbar och lönsam tillväxt”

Publicerad: 16 december 2021, 14:40

Nicholas Petterson, vd på Axfoods logistik- och inköpsbolag Dagab.

Foto: Stefan Nilsson

Axfoods optimering av vad man kallar framtidens starkaste logistikstruktur väntas ge stora kostnadsbesparingar. ”Dessutom förbättrar det såväl kunderbjudande som kundmöte”, säger Nicholas Petterson, vd på Axfoods logistik- och inköpsbolag Dagab.


Ämnen i artikeln:

AxfoodDagab

Dagab Inköp och Logistik är en sammanslagning av Dagab, Axfood Sverige AB och Axfood Närlivs, vilket gjort att hela varuflödet numera finns i ett och samma bolag.

– En nödvändig förändring som gjort oss mer snabbfotade och påverkat såväl försäljningsutveckling som sortimentsutveckling och resultat positivt, säger Nicholas Petterson när han talar under Axfoods kapitalmarknadsdag.

– Nu fortsätter resan för att utveckla en mer hållbar, effektiv och konkurrenskraftig varuförsörjning.

Resan fortsätter – mot en grönare och mer effektiv logistik.

Foto: Oscar Segerstrom oscarsegerstrom.se

Investeringen i det nya högautomatiserade logistikcentret i Bålsta, som började byggas 2019 och tas i full drift 2023, kompletteras med satsningarna på ett nytt och automatiserat e-handelslager i Backa i Göteborg, utbyggnad med automatisering av befintligt höglager på samma plats, samt automatisering av det nya och större rikslagret för frukt och grönt som just börjat byggas i Landskrona.

– Vi utvecklar ett modernt varuflöde med en väsentligt högre grad av automation och förbättrar därigenom såväl kunderbjudande som kundmöte, säger Nicholas Petterson.

Satsningarna på att utveckla ”framtidens logistikplattform” väntas ge stora effektivitetsförbättringar, vilka beräknas uppgå till 200-300 miljoner kronor per år från 2025 och därefter öka till 300-400 miljoner kronor per år från 2027.

– Det ger oss förutsättningar för en fortsatt lönsam tillväxt.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

AxfoodDagab

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev