onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Ny rapport om livsmedel och krisberedskap: ”Vi har mycket att lära av Finland”

Publicerad: 29 oktober 2021, 10:23

Jenny Asplund, konsult på Macklean, har skrivit en rapport om livsmedelsförsörjning och krisberedskap. Foto: Bjorn Mattisson

Trots att tillgång på mat är helt nödvändigt för människors överlevnad saknas en tydlig plan som säkrar Sveriges livsmedelsproduktion vid en kris. ”Dagligvaruhandeln har ett stort ansvar för att säkra distributionen i värdekedjan”, säger Jenny Asplund, konsult på Macklean.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningLivsmedelstransport LivsmedelsföretagenSvensk DagligvaruhandelLogistik

AR


Torkan 2018 har tillsammans med coronapandemin satt frågan om svensk livsmedelsförsörjning och krisberedskap i blixtbelysning. Nu presenterar konsultföretaget Macklean en färsk rapport kring utmaningar och möjligheter.

– Vår nuvarande livsmedels­värdekedja är ganska sårbar. Det saknas en tydlig och långsiktig målsättning, liksom en helhetssyn på dess roll och funktion i beredskapen, säger Jenny Asplund, en av medförfattarna.

I rapporten riktas blicken mot Finland – ett land som till skillnad från Sverige upprätthållit sin krisberedskap med en hög grad av involvering från hela näringslivet. Bland annat finns en särskild ”beredskapssektor” med målet att ha ett spannmålslager för sex månaders konsumtion, djurfoder och utsäde.

– Sverige kan lära mycket av Finland, inte minst vad gäller samarbetet mellan näringslivet, den statliga sektorn och över hela livsmedelskedjan.

Tomma hyllor i många butiker under pandemin. För att undvika värre störningar i livsmedelsförsörjningen behöver kedjan säkras bättre.

Foto: Gustaf Olsson

Som konkret exempel berättar Jenny Asplund hur den finska dagligvaruhandeln och industrin redan i inledningen av pandemin hade direktkontakt för att stämma av efterfrågan och styra produktionen.

– När konsumenterna plötsligt inte ville köpa bakeoff-bröd styrde industrin snabbt om till färdigbakat och förpackat bröd i stället.

Under coronapandemin har efterfrågan på svenskproducerade livsmedel vuxit kraftigt, en trend som Jenny Asplund menar är viktig för handeln att fortsätta driva. Ökad efterfrågan innebär att produktionen kommer att öka, vilket i sin tur gör Sverige mindre sårbart vid en kris.

– Jag är en riktig lokalpatriot när det gäller livsmedel och har träffat många handlare som brinner för att få in mer lokalt och mer svenskt. Både handeln och konsumenterna har ett ansvar när det gäller att ställa krav på svensk och lokal mat.

Är den svenska livsmedelsberedskapen god?

– Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan men det beror lite på definitionen. Vi är i alla fall på väg till en bättre livsmedelsberedskap i och med att frågan just nu lyfts på alla nivåer i samhället. Vad som behöves är en mer sektorövergripande helhetsyn.

Vad från den här rapporten behöver handeln ta till sig?

– Att de har en extremt viktig roll när det gäller distribution och logistik. Även om produktionsleden säkrar livsmedelsförsörjningen så hjälper det inte om maten sedan inte når befolkningen. Jag tycker att man ska ta vara på den möjligheten och lyfta det i framtida samarbeten.

FOTNOT. Rapporten heter Avsikter – livsmedelsförsörjning och krisberedskap och kan kostnadsfritt laddas ned på Mackleans hemsida.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev