Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Livsmedelsberedskapen i nytt ljus efter corona: ”Nästa kris kommer inte att se ut så här”

Publicerad: 29 mars 2021, 07:39

Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

Foto: Pressbild

En mer robust livsmedelskedja är ett av målen i Sveriges nya livsmedelsberedskap. ”Det behövs en tydlighet kring vad som förväntas”, säger Martin Andersson på Svensk Dagligvaruhandel.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk DagligvaruhandelLivsmedelsförsörjning

I slutet av förra året fick Livsmedelsverket nya uppgifter och resurser för att bygga upp Sveriges nya livsmedelsberedskap, detta som en del av den ökade satsningen på ett civilt försvar.

– Vi ska kartlägga och analysera företagens förmåga att leverera varor och tjänster under höjd beredskap, säger Mats Johansson, avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar.

Tanken är att livsmedelsföretag, branschorganisationer och myndigheter tillsammans ska stärka livsmedelskedjan så att den står emot olika typer av krissituationer.

– Det är svårt att veta exakt vad det kommer att innebära men våra medlemmar är viktiga aktörer i detta i och med att de hanterar så stora delar av flödet av livsmedel, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.

– Först och främst behöver vi hjälpa till att beskriva olika tänkbara sårbara faktorer i verksamheterna, såsom elförsörjning och transporter. Myndigheterna behöver veta hur systemet fungerar och vad som krävs för att stärka upp kedjan.

Han förklarar att coronapandemin visat på brister i samhället men även styrkor – inte minst vad gäller företagens flexibilitet i att styra om varuflöden och möjlighet att anpassa sig efter nya villkor.

– Vi behöver bygga upp en livsmedelsberedskap på de styrkor vi har. Det enda vi vet är att nästa kris inte kommer att se ut exakt så här.

Att dagligvaruhandeln ska vara med i uppbyggandet av ett starkare civilförsvar är givet. Men exakt hur detta ska se ut är det ingen som vet.

– Det finns många frågor kring hur beredskapslager ska byggas upp, vem som ska finansiera detta och så vidare. På företagsbasis kan vi stärka upp våra verksamheter för att klara påfrestningar men ska vi ta ytterligare ansvar så måste vi veta vad det innebär, säger Martin Andersson.

Konkurrensneutralitet och tydliga ekonomiska förutsättningar är viktiga pusselbitar.

– Framförallt behöves en tydlighet kring vad som förväntas av oss.

Enligt det nya försvarsbeslutet ska befolkningen kunna förses med mat som räcker i tre månader.

– Det är en väldigt lång tid med tanke på de volymer som krävs. Våra medlemmar hanterar 50 000 pallar livsmedel – varje dag, säger Martin Andersson.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt ska tillsammans utarbeta ett förslag till arbetsplan för perioden 2021–2023 vad gäller uppbyggnad av livsmedelsberedskapen, inklusive åtgärder vid en bristsituation i livsmedelskedjan. Myndigheternas gemensamma arbetsplan ska lämnas till regeringen senast 30 april 2021.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.