tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Lidl tar täten med eldrivna transporter i Stockholm: ”Det här är en milstolpe för oss”

Publicerad: 3 maj 2022, 08:59

Lidl Sverige växlar upp inom eldrivna transporter. Till 2023 beräknas alla transporter mellan lager och butik vara elektrifierade i Stockholmsområdet.

Ämnen i artikeln:

LidlLogistik

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS MER: Lidl växlar upp – minskar klimatavtrycket med elektriska transporter

I dag körs det eldrivet till 19 av Lidls 47 butiker i Stockholm, men under 2023 uppskattar kedjan att alla transporter kommer att distribueras med el. Det skulle innebära att Lidl Sverige blir först i branschen på området.

- Vi är mycket stolta över att vara i framkant när det kommer till hållbara transportlösningar. Redan i dag får ungefär 40 procent av Stockholmsbutikerna leveranser med hjälp av eldrivna lastbilar, säger Anna Pärsdotter, logistikchef vid Lidl Sverige.

Fram till den 24 april i år hade Lidls elektrifierade transportbilar täckt närmare 16 000 mil och minskat CO2-utsläppen med 150 ton jämfört med om transporterna skulle ha körts ut med dieseldrivna lastbilar.

- Det här är en milstolpe för oss och en bra bit på vägen mot vårt mål att genomföra fossilfria transporter till 2025, säger Anna Pärsdotter.

Dagligvarukedjans elektrifierade transporter sker i samarbete med teknikföretaget Einride, som levererar de elektriska transportbilarna. 

LÄS MER: Flygstopp för honungsmangon när Lidl väljer tåg och båt

Samarbetet inleddes 2017 men utökades i fjol till att omfatta ännu fler butiker. Detta för att skynda på omställningsprocessen från fossildrivna transporter till koldioxidneutrala. 

Robert Falck, vd på Einride, ställer sig positiv till de två företagens samarbete.

- Att Lidl satsar stenhårt på elektrifiering är beundransvärt och att tillsammans med dem elektrifiera transporter runt om Sverige gör oss otroligt glada, säger han och fortsätter:

- Det är branschdefinierande och ett bevis för att man med ett systemperspektiv kring elektriska transporter kan designa lösningar som är effektiva och möter hårda krav på leveransprecision.

Även om Stockholm är först ut arbetar Lidl samtidigt med att elektrifiera transporterna i andra delar av Sverige, bland annat i Göteborg.

LÄS MER: Miljardinvesteringar i logistik präglar 2022 – här är jättesatsningarna kedja för kedja

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev