onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Första etappen i Icas miljardsatsning är klar: ”Behöver korta ledtiderna”

Publicerad: 8 september 2023, 09:20

OBS! Genrebild som inte föreställer det aktuella lagret.

Foto: Pressbild

På Hacksta industriområde i Västerås satsar Ica Sverige på två nya lager – ett för frys och ett för blommor. Nu är det första lagret klart.

Ämnen i artikeln:

Lager

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Bredvid Ica Sveriges centrallager i Västerås har ett lager för blommor färdigställts i veckan. Lokalen, som började byggas i juni förra året, är 12 500 kvadratmeter stort. Investeringen landade på 340 miljoner kronor.

– Vi har blommor i dag i Helsingborg, men vi behöver en punkt till, både för kapaciteten och för att korta ledtiderna för blommor och växter. Hacksta blir ett kompletterande läge för oss. Det har varit lite för trångt med bara en nod i Helsingborg, säger Karin Björklund som logistikchef på Ica:s centrallager på Hacksta till Vermlands Läns tidning.

Ica har rekryterat 40 medarbetare internt som ska se till att leveranserna till butik börjar rulla ut nästa vecka.

Mitt emot blomlagret pågår bygget av Icas nya fryslager på 22 000 kvadratmeter. Den investeringen, som beräknas kosta 1,8 miljarder kronor, planeras att tas i drift under våren 2026. Den högautomatiserade lagerdriftslösningen är en förklaring till slutnotans storlek. I och med satsningen dubbleras Icas kapacitet från industriområdet i Västerås.

– Sedan många år tillbaka har vi ett behov att höja kapaciteten. Vi får i och med det nya lagret in ett ökat sortiment på samma yta. Om man tittar över åren så har det frysta sortimentet varit överfullt. Vi har stöttat varandra mellan Västerås och Helsingborg. Vi har även sortiment som vi inte kunnat ta in för att vi är för trångbodda, det blir bättre nu, säger Karin Björklund.

Det är för tidigt att säga hur många nya arbetstillfällen fryslagret kan ge, enligt logistikchefen.

– Vi vet egentligen inte om det blir en utökning. Det blir i alla fall fortsatt verksamhet som expanderar. Det kan vara allt från att det går på ett ut eller att det behövs lite fler.

Ica sysselsätter i dag cirka 1 000 medarbetare på Hacksta.

LÄS OCKSÅ: Trots bakslaget – vd:n ser vändning för Ica: ”Vi har minskat gapet”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev