Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Dagligvaruhandelns innovativa lagersatsningar Årets logistiketableringar – fick dela förstaplatsen

Publicerad: 10 november 2022, 05:15

Coop och Dagabs lagersatsningar prisas som Årets logistiksatsningar.

Foto: Thomas Ohlén/Rebecka Rynefelt

Dagligvaruhandelns logistiksatsningar prisas. När tidningen Intelligent Logistik utsåg Årets logistiketablering i går fick Coop och Dagab dela på utmärkelsen.

Ämnen i artikeln:

Coop SverigeDagab

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– 2022 är på många sätt ”peak lager” och det var svårt redan i processen att utse finalisterna till priset, bland alla de 45 logistikbyggen på över 10 000 kvm som färdigställs i år. När juryn inte kunde enas om en vinnare fick det därför bli delad förstaplats i år, eller dubbel glädje som vi kallar det, sa Intelligent Logistiks chefredaktör Hilda Hultén i samband med gårdagens prisutdelning, rapporterar tidningen

Coop prisas för sin satsning på ett högautomatiserat varulager i Eskilstuna. Det som imponerat på juryn var fokuset på tågbunden varulogistik. 

Dagab prisas för satsningen på ett högautomatiskt logistikcenter i Bålsta, utanför Stockholm. De innovativa och modiga flödeslösningarna, med butiks- och e-handelslogistik i samma lager, var det som imponerade här. 

– Alla de nominerade är fantastiska projekt och vi är jätteglada över både nominering och pris. Vi uppskattar att juryn har sett våra höga ambitioner att effektivsera Coops logistik samtidigt som vi utvecklar en anläggning som har högsta standard var det gäller energieffektivitet, automation och god arbetsmiljö, sa Mats Tornander, övergripande projektledare för Coops varuterminal i Eskilstuna, i en kommentar direkt efter prisutdelningen. 

Ingen av logistikanläggningarna är i full drift ännu. Men Dagligvarunytt har redan har redan haft möjlighet att besöka dem båda. Läs reportagen här: 

EXKLUSIVT: Första bilderna – titta in i Axfoods nya superlager: ”Miljön är väldigt industriell” 

Coops miljardsatsning – här är lyftet i alla led: ”Starkt businesscase” 

Här är juryns motiveringar:

Dagab: ”Dagabs etablering i Bålsta, Håbo kommun, sticker ut genom sin modiga logistiklösning och sin skala. Lagret, som byggs av Logicenters och automatiseras av Witron är det första omniautomatiserade livsmedelslagret i Sverige, med e-handel och butikslogistik i samma flöde. Stort miljöfokus syns i fastigheten med hög miljöcertifiering och Nordens största solcellsansläggning. Man bygger också en modern arbetsplats med välmående i fokus, i ett utmärkt kollektivtrafikläge.”

Coop: ”Coop väljer sin egen väg och är med nya lagret i Kjula, Eskistuna trogna sin övertygelse om järnvägen som framtidens transportlösning. Strategin att automatisera butiksflödet och bygga upp e-handelslogistiken decentraliserat är klok, och automationslösningen från SSI Schäfer, med 95 procent av plocket automatiserat, imponerande. Arbetsmiljö och hållbarhet har varit i fokus i utformningen av automation och av fastigheten, som rests av TA Bygg och i dag ägs av DWS.”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev