Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Logistik

Coop vill köra med ännu längre tåg – genomförde unikt test: ”Effektivt sätt att öka transporterna”

Publicerad: 9 maj 2022, 06:26

Coop vill köra med längre tåg för att kunna transportera mer på järnväg.

Foto: Pressbild

Coop vill köra längre tåg för att kunna transportera mer på järnväg. I går deltog kedjan i ett test där ett 838 meter långt godståg fraktade deras varor från Malmö till Frövi.


Ämnen i artikeln:

Coop Sverige

– På Coop har vi kört mat och andra varor på tåg sedan 2009. I dag går över 30 procent av våra transporter på tåg i Sverige men vi vill köra ännu mer på järnväg.  Ett effektivt sätt att öka transporterna vore att få tillstånd att köra längre tåg, därför var det viktigt för oss att delta i det här testet, säger Peter Rosendahl, transportchef för Coop Logistik, i en kommentar. 

Det var första gången på många år som ett så långt fullastat godståg provkördes på svensk järnväg, skriver Coop i pressmeddelandet. Totalt var det 838 meter långt och innehöll 24 vagnar med 48 lastbilssläp. 

Normalt kör Coop med 18 vagnar med 36 lastbilssläp. Testet innebar en kapacitetsökning med 33 procent. 

Peter Rosendahl, transportchef för Coop Logistik.

Foto: Pressbild

Transporten genomfördes tillsammans med Trafikverket för att utreda vad som krävs för att längre tåg ska godkännas för reguljär godstrafik. 

– Vi har en god dialog med Trafikverket om hur vi skulle kunna öka mängden transporter på järnväg. För vår del vore det ett effektivt sätt att få förlänga våra tåg och därmed köra mer gods på de avgångar vi redan har. Vi har goda förhoppningar om att vi inom en snar framtid kommer få möjlighet att förlänga våra tåg, säger Peter Rosendahl. 

Tåget kördes mellan Malmö och Frövi. Därefter delades det upp för vidare transport till Coops varuterminal i Bro utanför Stockholm. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Coop Sverige

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.