Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Vegoburgaren överlevde i EU-parlamentet

Publicerad: 23 oktober 2020, 12:26

Jodå, både burgare och korv som är vegetariska kan behålla sina namn. Däremot blir det begränsningar i hur växtbaserade mejeriprodukter får marknadsföras.
Det blev resultatet i EU-parlamentet kring veckans två mest omdiskuterade lagförslag om jordbruksprodukter.


Ämnen i artikeln:

Sortiment

EU-parlamentet beslutade i en omröstning i dag fredag att inte förbjuda användandet av varunamn som anspelar på kött, även om det rör sig om helt växtbaserade produkter.
Det betyder att produktnamn som sojakorv, baljväxtburgare och vegoschnitzel får fortsätta att användas.

LÄS MER: Osmart sätta käppar i hjulet för kunders nya, gröna vanor  

– Det är ett bra beslut. Burgare och korv handlar mer om form än om innehåll, säger Magnus Därth, vd för Kött- och charkföretagen.

Det andra tilläggsförslaget, som förbjuder imitation och anspelningar av och på mejeriprodukter, röstades däremot igenom.

– Det är positivt att Europaparlamentet valde att inte rösta igenom vegoburgarförbudet. Däremot är det mycket allvarligt att parlamentet tagit ställning för att på ett oproportionerligt sätt ytterligare försämra konkurrensvillkoren för växtbaserat mejeri där det redan finns långtgående inskränkningar vad gäller möjligheten att använda vissa beteckningar, säger Cecilia McAleavey, ordförande för Växtbaserat Sverige och head of Sustainable Eating och Public Affairs på Oatly.

En strikt tolkning av en sådan bred lagtext skulle enligt henne kunna få långtgående konsekvenser för växtbaserade produkter. Det skulle exempelvis kunna göra det förbjudet för producenter att förklara att en vegansk produkt ”kan användas som grädde” eller liknande. Liksom att beskriva växtbaserade produkters hälso- och miljöfördelar.
Det skulle även bli förbjudet att förpacka den här typen av växtbaserade livsmedel i förpackningar som liknar mejeriindustrins förpackningar.

– Att förbjuda alla jämförelser mellan traditionella mejeriprodukter och växtbaserade alternativ, som är både bättre för hälsan och klimatet, går tvärt emot EU:s egna klimatambitioner. Det innebär en snedvridning av konkurrensen och att EU hämmar nödvändiga innovationer inom det växtbaserade segmentet, säger Cecilia McAleavey.

Det är dock inte säkert att parlamentets beslut faktiskt blir gällande EU-lagstiftning till sist. Resultatet är däremot utgångspositionen i de förhandlingar som nu vidtar mellan Europarådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.