Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Sverige öppnar men restriktionerna för handeln ligger fast: ”Vi längtar efter en normal vardag”

Publicerad: 20 maj 2021, 10:40

Maxantal, markeringar på golv, att erbjuda handsprit, informera och uppmuntra till att handla ensam är något butikerna måste fortsätta med ännu ett tag.

Foto: Susan Berzelius

Vissa lättnader i de nuvarande restriktionerna träder i kraft den 1 juni. Men handeln behöver hålla ut ett tag till. ”Det märks att kunderna börjat tröttna”, säger butikschefen Andreas Wehler på Hemköp Torsplan.


Ämnen i artikeln:

AxfoodIca MaxiIca Sverige

Från och med 1 juni höjs deltagartaket på en rad publika evenemang, nöjesparker får slå upp sina grindar och restauranger och kaféer hålla öppet till 22.30.

För handeln är det dock inte aktuellt med några lättnader.

– Butikerna får alltså fortsätta att arbeta med de olika åtgärder som redan finns: maxantal, markeringar på golv, att erbjuda handsprit, informera och uppmuntra till att handla ensam och så vidare i väntan på att myndigheterna bedömer att det är rimligt att införa lättnader i nästa fas, säger Anna Fager Persson, kommunikationschef på Svensk Dagligvaruhandel.

Branschorganisationen har satt ihop en grupp med representanter från de olika medlemsföretagen som löpande tolkar nya föreskrifter och har en dialog med myndigheter och länsstyrelser.

– Det har varit en styrka, inte minst som det inte alltid är helt enkelt att förstå vad som egentligen gäller. Det som varit svårast att förstå och tolka är beräkningen av maxantal i butik medan det som är mest krävande för butiksmedarbetarna är det här med att påminna om att handla ensam. Det är dock bara ett allmänt råd där butikernas ansvar är att informera, inte att vara poliser, säger Anna Fager och tillägger:

– Vår uppfattning är att medlemsföretagen lever väl upp till lagen och ibland kanske snarare gör mer än vad som krävs för att vara på den säkra sidan.

På Hemköp Torsplan i Stockholm märker butikschefen Andreas Wehler att kunderna börjat tröttna på restriktionerna.

– Det blir skönt den dagen vi kan återgå till en mer normal vardag. Inte minst väntar vi ivrigt på att få komma i gång med våra matdemonstrationer igen, att få bjuda kunderna på mer matinspiration, säger han.

Trängselvärdarna som man satsat på under pandemin kommer butiken däremot att behålla, om än i annan form.

– De har blivit ett uppskattat inslag eftersom kunderna alltid kan få kontakt med personal på ett enkelt sätt.

Ica Maxi i Visby tillhör de butiker som har egen restaurang och kafé men där det just nu bara kan sitta en person vid varje bord.

– Vi följer de restriktioner vi har att förhålla oss till och hoppas så klart att vaccinationerna går framåt och att smittspridningen går ned så att vi snart kan öppna upp som vanligt igen, säger handlaren Moa Lilja.

Hon tycker att det varit onödigt komplicerat med två olika myndigheter som hanterar restriktionerna – och saknar praxis för uteserveringar.

– Vi öppnar vår uteservering snart men bara för take away. Det är så vi fått det tolkat lokalt att vi kan göra. 

Sibel Wolff, marknads- och kommunikationschef på Urban Deli, säger att kedjan arbetat kreativt med att försöka parera pandemin tack vare flera ben att stå på.

– Men det är klart att vi längtar efter att allt ska bli mer normalt igen. Det säger en del om det senaste året att vi plötsligt blir jätteglada över att få lov att hålla våra restauranger öppna till 22.30.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

AxfoodIca MaxiIca Sverige

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev