måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Svensk Handel stämmer in i kritiken mot Aftonbladet: ”Svårt ta texten på allvar”

Publicerad: 11 augusti 2023, 07:45

Krönikan i Aftonbladet och Svensk Handels presschef Viktor Schmidt.

Foto: Pressbild

Ica-handlare rasar mot en krönika om “Arga Snickaren” och stölder i Aftonbladet. Svensk Handels presschef Viktor Schmidt förstår dem. ”Texten är svår att ta på allvar och knappt värd att bemöta”, säger han. 


Pontus Edman

redaktionen@dagligvarunytt.se


Enligt beräkningar från Svensk Handel stjäls det för ungefär 4,5 miljarder kronor från de svenska dagligvarubutikerna varje år. En krönika publicerad i Aftonbladet, där krönikören Tone Schunnesson skrev att hon tyckte det var helt okej att vara känd och snatta, att Ica-butiker får räkna med svinn och dessutom gav tips på hur man kunde fuska i självskanningen, fick därför flera Ica-handlare att se rött

”Jag skulle vilja uppmana skribenten att resa sig från skrivbordet och träffa handlare som dagligen kämpar mot den här typen av brottslighet”

På Svensk Handel förstår man ilskan och frustrationen. 
– Handlarnas reaktioner är fullt berättigade. Brott, framförallt stölder, är ett väldigt utbrett problem i handeln och det har blivit värre de senaste åren. Därför känns texten oseriöst skriven och jag skulle vilja uppmana skribenten att resa sig från skrivbordet och träffa handlare som dagligen kämpar mot den här typen av brottslighet, säger Viktor Schmidt.  

LÄS OCKSÅ: Våldsamma stölden ledde till dyster kalkyl: ”Jag var helt upp och ner efter det som hänt”

I Svensk Handels säkerhetsrapport för det andra kvartalet i år uppgav 43 procent av butikerna att de blivit utsatt för brott den senaste veckan. Nu ser organisationen, som länge jobbat med att lyfta brottsproblematiken i handeln, en stor risk i att mängdbrott som stöld normaliseras.  

– Man kan utifrån tycka att det handlar om en enstaka vara här och där, men 4,5 miljarder kronor på totalen är otroligt mycket pengar. Och det är bara dagligvaruhandelns kostnader. Dessa brott tvingar många butiker att begränsa sina sortiment av stöldbegärliga varor och i värsta fall slå igen sina verksamheter. Det är ett stort problem för våra medlemmar men också för samhället i stort.  

LÄS OCKSÅ: Så vill politikerna lösa handelns viktigaste valfrågor – parti för parti ger besked om stölder och elräkningar

Vilka problem skapar en sådan här krönika för dagligvaruhandeln, anser du? 
– Jag tror att det är fler än jag som har svårt att ta texten på allvar, men Aftonbladet är en stor plattform och det kan absolut få folk att tänka både två och tre gånger på att det är okej att stjäla. Vi ser en farlig utveckling den senaste tiden där handlare och butiksmedarbetare har blivit hotade när det blev en prisuppgång på dagligvaror. Men vi vill understryka att brott mot handeln aldrig ska accepteras. Ingen tjänar på att den bilden normaliseras och sprids vidare, säger Viktor Schmidt. 

LÄS OCKSÅ: Butiker skärper rutinerna när snatterier ökar: ”Fruktansvärda svinnsiffror”

Dagligvarunytt har utan framgång sökt krönikören Tone Schunnesson, som inte finns tillgänglig för en kommentar. Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, har sagt att tidningens externa krönikörer har stor frihet att skriva om vilka ämnen de vill.

– De ska komma med nya perspektiv, utmana och till och med  provocera. Självklart inom ramen för lagar och pressetik etc, säger Martin Schori.

LÄS OCKSÅ: Rasar mot Aftonbladet-krönika om Arga Snickarens köttstöld: ”Osmakligt”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev