Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Styrelseledamoten vill bli frisläppt – nekas av hovrätten: ”Medverkar i utredningen”

Publicerad: 6 april 2022, 14:28

Nio personer är häktade eller har suttit häktade misstänkta för inblandning i insiderhärvan.

Den häktade ledamoten i Ica-handlarnas Förbunds styrelse som misstänks för grovt insiderbrott har överklagat tingsrätten häktningsbeslut.

Ämnen i artikeln:

Insiderhärvan i Ica

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Mannen, som har blivit avstängd från sitt uppdrag som ledamot i Ica-handlarnas Förbunds styrelse, har överklagat ett omhäktningsbeslut som tingsrätten fattade i förra veckan. 

LÄS MER: Handlare kan uteslutas från Ica – han vet vad hotet innebär: ”Oerhört omskakande” 

Han häktades den 24 mars på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott och omhäktades den 31 mars misstänkt för samma brott, till sitt nekande. 

Ekobrottsmyndighetens motivering till att mannen skulle omhäktas löd: ”Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid eftersom det återstår åtgärder i form av ytterligare förhör och genomgång av beslag mm vilket väntas ta 2 veckor”. 

I går, tisdag, lämnade personen och hans advokat in en överklagan av häktningsbeslutet i vilken de yrkar att han ska friges.

LÄS MER: Nio kollegor har begärts häktade – här är Ica-handlarnas hårda dom: ”Förstör så mycket för oss andra”

Enligt överklagan kan ”den påstådda kollusionsfaran” inte anses utgöra tillräckliga skäl för att hålla mannen häktad. 

Vidare uppger advokaten att styrelseledamoten inte har någon ”vilja att undanröja eventuella bevis eller på annat sätt försvåra utredningen”, och att han ”medverkar i utredningen”. Advokaten anser att det inte är ”proportionerligt” att han fortsatt ska hållas häktad. 

Svea hovrätt avslår dock överklagandet. 

Mannen misstänks för att ha läckt information om utköpsbudet innan det offentliggjordes, enligt åklagaren Jonas Myrdal som leder utredningsarbetet på Ekobrottsmyndigheten.

Totalt nio personer är häktade eller har suttit häktade för misstänkt insiderhandel inför Ica-handlarnas Förbunds och pensionsjätten AMF:s utköpsbud på Ica Gruppen i november i fjol. 

LÄS MER: Branschtoppens stjärnadvokat: ”Han är helt oförstående till anklagelserna”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev