söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Stora brister i arbetsmiljön på Costco – hotas med vite

Publicerad: 3 mars 2023, 09:12

Costco Arninge under öppningsdagen 27 oktober 2022.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Intresset kring etableringen av den amerikanska varuhusjätten Costco har varit massivt i Sverige. Men nu får företaget svidande kritik av Arbetsmiljöverket – för stora brister i arbetsmiljön.

Ämnen i artikeln:

CostcoArbetsmiljöLågpris

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Dagligvarunytt var på plats när Costco slog upp portarna till sin första svenska etablering på handelsplatsen Arninge i oktober. Då nåddes maxtaket för antalet kunder – 3 500 – i det 13 000 kvadratmeter stora varuhuset. Nu får den amerikanska varuhuskedjan kritik av Arbetsmiljöverket som upptäckt stora brister i arbetsmiljön, rapporterar tidningen Handelsnytt. Arbetsmiljöverkets tillsyn avslöjade bland annat att anställda jobbade hela dagar i kylrum, utan tillgång till varma arbetskläder.

– Att anställda som jobbade i kyl- och frysrum endast hade tunna vita rockar och latexhandskar förvånade mig. Varma kläder ska köpas in omgående. Tillbud och olyckor måste också anmälas direkt så att de kan utredas och åtgärdas, säger Mikael Andersson på Arbetsmiljöverket till Handelsnytt.

Enligt myndigheten saknar Costco rutiner för alla delar som ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet och man ställer nu tio krav på företaget. Bland annat måste Costco utreda om arbetsuppgifter kan ge anställda ont i kroppen och se till att saker som skyddsutrustning, ändamålsenliga arbetskläder och påkörningsskydd vid lagerhyllor finns på plats.

– Det är jätteviktigt att anställda vet hur de ska lyfta. Men också att de får lära sig känna igen tidiga tecken på överbelastning. Saknas den kunskapen, kan man tro att man har ont i kroppen av andra anledningar och därför fortsätta att köra på med sina arbetsuppgifter. Då kan kroppen paja för livet, säger Mikael Andersson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Nu har Costco fram till 11 maj på sig att åtgärda problemen. Om de kvarstår vid Arbetsmiljöverkets återbesök riskerar företaget vite.

Handelsnytt har sökt Costco för en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Costcos svar på priskritiken: ”Ändras när det är lämpligt”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev