Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Splittrad syn på nya EU-direktivet: ”Går på tvärs med hela grundtanken”

Publicerad: 12 februari 2021, 15:10

Tycker olika. Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen, och Karin Johansson, vd för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

I dag fredag skickade regeringen sitt förslag till svensk implementering av EU-direktivet om otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan till Lagrådet för synpunkter. Det välkomnas av branschorganisationen Livsmedelsföretagen men möts av kritik från Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelLivsmedelsföretagen

EU-direktivet Unfair Trading Practices (UTP) handlar om att skapa affärsrelationer mellan företag som köper och säljer livsmedel, exempelvis gällande förändringar i beställningar, sanktionsavgifter och betaltider.

Enligt Svensk Handel går förslaget som regeringen nu överlämnar till Lagrådet på tvärs mot själva grundtanken i EU-förslaget, vilken är att skydda det lilla leverantörsföretaget mot den större köparen: 

– Vi vänder oss emot att regeringen lägger fram ett förslag som skyddar stora multinationella bolag mot deras betydligt mindre kunder, säger vd Karin Johansson.

Praktiska konsekvenser om lagen införs i enlighet med förslaget kan enligt Svensk Handel göra det förbjudet för matbutiken som tillfälligt sålt mindre mjölk att avbeställa mejerivaror, eller för servicebutiken att avbeställa nästa glassorder en regnig sommarvecka.

Branschorganisationen är även kritisk till att regeringen, trots omfattande kritik från flera remissinstanser, föreslår ”en överimplementering av UTP-direktivet”.

Till skillnad från EU:s förslag vill regeringen att även livsmedelsföretag med en årlig omsättning på över 3,5 miljarder kronor ska omfattas av lagstiftningens skydd mot deras många gånger mycket mindre kunder. Det handlar om ett 15-tal globala jättar som står för en betydande del av varorna hos svenska matbutiker, kiosker och grossister.

– En viktig grundprincip som har tappats bort är att det borde vara den mindre säljaren som får ett utökat skydd mot den större köparen, inte tvärtom, säger Karin Johansson.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen å sin sida välkomnar dagens besked:

– Förslaget kommer att stärka många företag inom primärproduktion och livsmedelsförädling i hela landet och bidra till att målen i den nationella livsmedelsstrategin uppnås. De metoder som lagstiftningen tar sikte på ska inte förekomma i sunda affärsrelationer, säger vd Björn Hellman.

Det är nu upp till Lagrådet att lämna yttrande kring lagförslaget. Därefter kommer en proposition kring den svenska implementeringen att läggas fram till riksdagen.

UTP-direktivet i korthet

EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan syftar till att förbjuda ett antal affärsmetoder som förekommer oftare i livsmedelsbranschen än i många andra branscher. Exempel på dessa metoder är ensidigt ändrade villkor i ingångna avtal, krav om att få insyn i motpartens affärshemligheter, krav på betalningar som saknar koppling till leverantörens försäljning och nekande till skriftliga avtal.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev