Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Skatteverket granskar matleveranserna: ”Stor risk för att skatter och avgifter inte betalas som de ska”

Publicerad: 26 april 2022, 11:40

Foto: Getty Images

Skatteverket genomför i år en riktad kontroll av matbud och andra aktörer som genomför hemleveranser av mat från restauranger. Stickprov visar på omfattande fusk. ”Med ett så lågt pris är risken stor för att skatter och avgifter inte betalas som de ska”, säger samordnare Emma Lindmar Viberg.


Skatteverket har valt att sätta bud och andra aktörer som gör hemleveranser av mat i fokus. 

Under året görs riktade kontroller. Pågående utredning visar på omfattande medvetet fusk, men även omedvetna fel. 

Konsumenten kan beställa maten digitalt för att sedan få den hemlevrad för en femtiolapp, eller ibland inget alls, konstaterar Skatteverket. 

– Med ett så lågt pris är risken stor för att skatter och avgifter inte betalas som de ska, säger Emma Lindmar Viberg i en kommentar. 

Skatteverket konstaterar att det i dag finns fyra större aktörer på marknaden. De arbetar alla på olika sätt. Gemensamt för dem är att de arbetar efter ett upplägg med lager av flera inblandade aktörer. 

Då flera av aktörerna inte vill anlita matbud som saknar F-skatt förekommer olika komplexa lösningar där buden i sin tur är anställda av mellanhänder som har det. 

Det som hittills kommit fram av utredningen handlar om oredovisade inkomster, osanna fakturor och oredovisade löner. Skatteverket misstänker också att det finns aktörer som hjälper till med upplägg i syfte att undvika skatt.

– Det kan vara svårt att veta vem som verkligen har arbetat. Kontant betalning förekommer mellan budföretagen och budet och flera matbud verkar dela på såväl bankkonto som inloggningsuppgifter till plattformen. Vi befarar att människor med svag position på arbetsmarknaden utnyttjas, säger Emma Lindmar Viberg. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.