onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Nya restriktionerna får Ica Maxi i Haninge att stänga restaurangen

Publicerad: 1 mars 2021, 13:00

Stängt. De nya restriktionerna som bara tillåter en person per bord har fått Ica Maxi i Haninge att fatta beslut om att tillfälligt stänga snabbmatsrestaurangen Snap.

Foto: Gustaf Olsson

Max en person per bord på serveringsställen i gallerior och köpcentrum, det är vad som gäller från och med i dag. Men hur de nya restriktionerna ska appliceras på matbutikernas serveringar är inte glasklart. ”Det finns flera frågetecken”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiSvensk DagligvaruhandelIca SverigeCoronaKöpcentrum

AR


I dag träder Folkhälsomyndighetens nya och hårdare restriktioner i kraft vad gäller kaféer och restauranger som tillhör en handelsplats. Endast en person får sitta vid bordet, detta för att bidra till minskad smittspridning i samhället. 

Hur detta påverkar livsmedelsbutiker med serveringar är dock inte klarlagt. På Svensk Dagligvaruhandel har man ännu inte fått myndighetens definition på vad som räknas som ”en handelsplats”, och innan dess är det svårt att säga exakt hur den nya lagstiftningen ska tolkas. 

– Vi för en diskussion med både kommuner och länsstyrelser, säger Karin Brynell på Svensk Dagligvaruhandel.

Det är även trixigt att veta vad som gäller för butiker som har servering i anslutning till sin förbutik, liksom för butiker som ligger i ett handelsplatsområde men som har en egen entré till sin servering.

– Den information vi har just nu är att butiker som ligger i köpcentrum och gallerior regleras till en person per bord vid serveringar. Vår uppfattning är också att butiker med servering inne i butiken, som exempelvis i anslutning till sin deli omfattas, säger Mats Mehlberg, pressansvarig Ica Gruppen.

På Ica Maxi i Visby, där man sjösatte restaurangkonceptet Icanders i somras, har man medvetet valt att ”övertolka” restriktionerna i väntan på klara besked.

Moa Lilja, handlare på Ica Maxi i Visby, säger att det från och med i dag är en stol per bord som gäller på butiksrestaurangen Icanders. Foto: Ica Maxi, Visby

– Vi har plockat bort en massa stolar nu under förmiddagen så att det bara är en stol per bord, säger handlaren Moa Lilja.

På Ica Maxi i Haninge, som också är en del av en handelsplats, har man gått steget längre och valt att tillfälligt stänga sin restaurang Snap.

– Vi fattade beslutet sent i går kväll. Det känns både tufft och tråkigt men vi satsar mer på färdigmaten inne i butiken i stället, säger kocken och konceptutvecklaren Fredrik Malmstedt.

Visserligen har restaurangen en egen entré som man skulle kunna utnyttja för att komma runt regelverket.

– Samtidigt finns det ju en anledning till de här nya restriktionerna – att minska smittspridningen. 

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev