Lagar & regler
Ny rapport pekar på bristerna med tillträdesförbudet
Publicerad: 12 juni 2023, 05:37
Foto: Helena Grahn
Det har gått drygt två år sedan möjligheten att ansöka om tillträdesförbud i butik blev möjlig. Men Svensk Handel ser stora brister i hur lagen tillämpas vilket på sikt riskerar att göra den tandlös. ”Samma typ av ärende ska få samma bedömning”, säger säkerhetschefen Nina Jelver.
I en ny rapport har Svensk Handel tittat närmare på den två år gamla lagen där organisationen har granskat samtliga beslut kring tillträdesförbud från landets åklagarkammare mellan 1 mars 2022 och 28 februari 2023.
Under perioden lämnades 423 ansökningar om tillträdesförbud in, vilket i sig är en minskning med 20 procent jämfört med motsvarande period ett år tidigare.
– Att det kom in färre ansökningar om tillträdesförbud beror inte på att handlarna upplever att problemet minskat, snarare tvärtom. Vi ser hur brotten mot handeln fortsätter att öka och tyvärr ser allt för många handlare inte poängen med att ansöka om tillträdesförbud, då de upplever att processen är för omfattande, eller att man tidigare nekats tillträdesförbud på oklara grunder, säger Nina Jelver i en kommentar.
Av de 423 ansökningarna som kom in resulterade 198 ärenden i beviljat besöksförbud. I procent motsvarar det 47 procent, en ökning med tolv procent. Det är något som Svensk Handel ser som positivt.
Däremot visar rapporten att det saknas samordning mellan olika åklagarkammare om hur lagen ska tillämpas och när ett tillträdesförbud i butik ska beviljas och inte.
LÄS OCKSÅ: När polisen svek klev Ica-handlaren fram
Nina Jelver, säkerhetschef för Svensk Handel.
Foto: Pressbild
Svensk Handel konstaterar att variationerna är olika över landet där utslaget kan bero på hur restriktiv en åklagare är när det kommer till vilka rekvisit som krävs för att utdöma tillträdesförbud.
– Det är oacceptabelt och högst rättsosäkert att lagen tolkas och tillämpas olika beroende på vart i landet du befinner dig. Handlare ska inte finna sig i att verka i ett rättsligt lotteri. Vår ståndpunkt i frågan är tydlig - samma typ av ärende ska få samma bedömning oavsett vart i landet man befinner sig, säger Nina Jelver.
En annan brist som Svensk Handel pekar på i rapporten är det faktum att endast 56 procent av handlarna som får avslag på sina ansöka om tillträdesförbud får en motivering till det.
– Som handlare förtjänar man en tydlig motivering ifall ett tillträdesförbud inte beviljas. Inte minst för att man faktiskt ska förstå varför utfallet blev som det blev, men också för att man ska kunna förbereda en överklagan av beslutet till domstol. Tyvärr ser vi också hur allt för stor vikt läggs vid huruvida fällande dom finns eller ej. Detta är något varken lagtext eller förarbeten stipulerar, säger Nina Jelver.
LÄS OCKSÅ: Ministerns tre löften till handeln: ”Jag tror att vi skulle behöva göra ännu mer”