Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Ny EU-lag hotar växtbaserade mejerialternativ: ”Extremt långtgående”

Publicerad: 5 februari 2021, 10:44

Foto: flyparade/GettyImages

Att beskriva en växtbaserad produkt som ”gräddig” eller på annat sätt anspela på traditionella mejeriprodukter kan komma att bli förbjudet inom EU. Nu försöker flera livsmedelsaktörer att skapa opinion i frågan. ”Vi har förstått att många politiker inte själva inser hur extremt långtgående det här förslaget är”, säger Cecilia McAleavey på Oatly.


Ämnen i artikeln:

EU

Alla minns vi väl höstens diskussion om huruvida växtbaserade alternativ till köttprodukter skulle få använda sig av namn som ”korv” och ”burgare”. Det var ett av flera lagändringsförslag till en ny version av EU:s inre marknadsordning för jordbruksprodukter (CMO) som Europaparlamentet i oktober röstade nej till – sojakorven och vegoburgaren var alltså räddade.

Vad som inte fick lika mycket uppmärksamhet var att det även fanns ett annat närliggande lagförslag som faktiskt gick igenom under samma omröstning. Det handlar om tilläggsförslag 171, som innebär ett omfattande förbud för hur mejerirelaterade uttryck får användas för att beskriva växtbaserade livsmedel.

Något som exempelvis kan göra det förbjudet att förklara att en viss produkt ”används som grädde”, eller att ens förpacka växtbaserade livsmedel i förpackningar som liknar mejeriindustrins förpackningar.

– Det skulle både snedvrida konkurrensen och stoppa innovationer och riskera att slå tillbaka på utvecklingen genom hela värdekedjan, säger Cecilia McAleavey, chef för Sustainable Eating och Public Affairs på Oatly.

Cecilia McAleavey, Oatly

Foto: Pressbild

Frågan har återigen blivit rykande aktuell eftersom förhandlingarna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik just dragits i gång i Bryssel, och CMO är alltså en del av detta. Nu är det Ministerrådet som ska säga sitt och de behöver inte alls gå på EU-parlamentets linje.

Det är hundratals olika förslag som ska behandlas i olika omgångar. Enligt Cecilia McAleavey är risken därför stor att förslaget ”slinker igenom” utan en ordentlig debatt.

– Min stora oro är att det är många politiker och andra beslutsfattare som inte har förstått hur extremt det här lagförslaget faktiskt är. Ordalydelsen är så långtgående att man knappt ens får tänka växtbaserat i samma tanke som man tänker mjölk. Det här går verkligen stick i stäv med både konsumentintresse och klimatutmaningar, säger hon.

Tillsammans med sina partners inom European Alliance for Plant-based Foods och med branschorganisationen Växtbaserat Sverige försöker Oatly nu stoppa lagförslaget. Och tillsammans med företaget Upfield och den internationella organisationen ProVeg har en namninsamling dragits i gång som i dagsläget har drygt 155 000 underskrifter.

– Det viktigaste just nu är att få konsumenterna att vakna upp och att skapa en opinion kring den här frågan, säger Cecilia McAleavey.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev