Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Nu ska även kött på restaurang ursprungmärkas: ”Bra med lika villkor för alla”

Publicerad: 29 september 2021, 11:46

Foto: Pressbild/Svenskt Kött

Regeringen vill införa krav på ursprungsinformation för kött på restauranger och i storhushåll. ”En förutsättning för att konsumenterna ska kunna göra medvetna och hållbara val”, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

AR


I dag lämnade regeringen in en anmälan till EU-kommissionen och medlemsstaterna om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött på restauranger och i storhushåll. Det innebär att restauranger och andra storhushåll ska lämna konsumenter skriftlig eller muntlig information om ursprungsland för kött. 

Hittills har motsvarande krav endast funnits inom dagligvaruhandeln.

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan är kännedom om köttets ursprung viktigt ”eftersom det ger konsumenterna en uppfattning om köttets kvalitet och hjälper dem att undvika kött som upplevs som mindre säkert”.

– Jag är glad att regeringen kan ta detta steg. Pålitlig och lättillgänglig information i såväl butiken som på restaurangen är en förutsättning för oss konsumenter att kunna göra medvetna och hållbara val. Dessa val är i sin tur viktiga för en väl fungerande konkurrens i livsmedelskedjan, säger han i en kommentar.

Coop Sveriges köttexpert Majsan Pense välkomnar regeringens initiativ.

– Alla har rätt att få information om varifrån köttet kommer oavsett om man är kund i en butik eller gäst på en restaurang. Transparens är oerhört viktigt och jag tror att hela livsmedelsbranschen vinner på att det är lika villkor som gäller för alla, säger hon till Dagligvarunytt.

Majsan Pense, köttexpert på Coop Sverige.

Foto: HANS ALM

Det faktum att efterfrågan på svenskt ökade kraftigt under pandemin förklaras till stor del av en stor del av köttkonsumtionen flyttades från restaurangsektorn till dagligvaruhandeln. 

– Det visar ganska tydligt att svenska konsumenter vill köpa svenskt kött men att de inte är medvetna om ursprunget när de äter ute, säger Majsan Pense.

Åtta av tio vill veta ursprunget

Åtta av tio svenska konsumenter anser att det är viktigt att restauranger anger ursprungsland för det kött som serveras. Detta enligt en undersökning som Livsmedelsverket genomförde i mars 2021.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev