Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Myndigheternas plan: Då lättar restriktionerna för butikerna

Publicerad: 27 maj 2021, 14:39

Foto: Andreas Heneborn

Coronapandemin har slagit hårt mot handeln – som även drabbats av flera restriktioner. I dag presenterades planen för hur landet ska kunna öppna igen.

Ämnen i artikeln:

Corona

Andreas Dyrberg-Skog

Andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Fem steg för att återgå till en mer normal tillvaro efter coronapandemin. Det presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff i dag,

– Om utvecklingen fortsätter som nu kommer restriktioner att kunna fasas ut under sommaren, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Handeln har under flera månader tyngts av restriktioner. Inte minst har stora varuhus och butiker drabbats av ett maxtak på 500 besökare.

Det första steget i återgångsplanen, som införs den 1 juni. berör inte handeln direkt. Inte heller det andra som ska införas den 1 juli.

Men i det tredje steget, den 15 juli, väntas lättnader kunna införas för handeln – om smittläget följer nuvarande prognos.

De restriktioner som planerar att tas bort är reglerna för antal personer per kvadratmeter i butiker, med brasklappen att trängsel fortsatt ska undvikas.

Steg fyra ska införas i september och steg fem då samtliga restriktioner lyfts är ännu inte tidssatt.

– Nu kan vi alla se fram emot en sommar där livet stegvis blir mer normalt. Förhoppningen är att restriktionerna lyfts helt under hösten. Men samtidigt måste det finnas en beredskap att skärpa åtgärderna om situationen skulle försämras, säger socialminister Lena Hallengren.

Sedan tidigare är det känt att reglerna för serveringar ändras från 1 juni. Bland annat kommer kravet att bara servera en person åt gången att tas bort.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev