torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Misstänkta Ica-handlare kan bli av med sina butiker – ansvarsnämnd avgör deras öde

Publicerad: 1 april 2022, 08:55

Foto: Miriam Järlesjö

Icas ansvarnämnd, som inrättades året efter att köttfärsskandalen briserade, kan utesluta handlare ur Ica-handlarnas Förbund. Om nämnden agerar mot någon av de misstänkta i insiderhärvan är ännu oklart. ”Vi kommenterar inte vår process”, säger Lars Illmoni på Ica-handlarnas Förbund.

Ämnen i artikeln:

Insiderhärvan i IcaIcahandlarnas FörbundIca Gruppen

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Ica inrättade 2008 en ansvarsnämnd som kan varna och i värsta fall utesluta en Ica-handlare som begått något allvarligt fel.

Beslut om erinran eller varning kan förenas med föreskrifter eller villkor för fortsatt medlemskap i Ica-handlarnas förbund. Nämnden består av representanter från Ica Gruppen, Ica Sverige och Ica-handlarnas Förbund. 

LÄS OCKSÅ: Branschtopp häktad i Ica-härvan – stängs av från alla förtroendeuppdrag 

Ansvarsnämnden inrättades året efter den så kallade köttfärsskandalen, som briserade efter att SVT:s Uppdrag Granskning visat att fyra Ica Maxi-butiker märkte om köttfärs med ett nytt bäst-före-datum när det ursprungliga passerats. 

2014 kom nya fall av felaktig hantering av köttfärs upp som ärenden i nämnden. Ett av ärendena lades ner efter att handlaren själv valt att lämna Ica. I det andra fallet beslöts det om erinran med villkor om utbildning och i det tredje fallet fick handlaren en varning. 

LÄS OCKSÅ: Nio kollegor har begärts häktade – här är Ica-handlarnas hårda dom: ”Förstör så mycket för oss andra” 

Från Ica-handlarnas förbund är man förtegen om nämndens arbetsprocess och man vill inte heller svara på frågan om nämnden kommer agera mot någon av de misstänkta i insiderhärvan.

– Ansvarsnämnden hanterar ärenden när medlemmar kan ha brutit kraftigt mot sina åtaganden. Om en handlare bedöms ha gjort det finns ett antal fastställda sanktionsmöjligheter. Vad gäller våra interna processer och rutiner för Ansvarsnämndens arbete så kommenterar vi inte det i media, säger Lars Illmoni som är ansvarig för lokala näringspolitiska frågor på Ica-handlarnas förbund.

LÄS OCKSÅ: Handlare kan uteslutas från Ica – han vet vad hotet innebär: ”Oerhört omskakande”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev