Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Matfusk avslöjat i Årsta partihallar: ”Ompackning av utgångna varor”

Publicerad: 4 mars 2021, 10:49

Fusket som uppdagats i Årsta partihallar uppges inte bara handla om färskvaror.

Foto: Elena Elisseeva

Fusk med livsmedel i 70 procent av inspektionerna och bäst före-datum som förlängts med fyra år. Det visar Stockholms stads granskning av Årsta partihallar, skriver DN. ”Vi har haft extra fokus på fusket under några år”, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).


Stockholms stads miljöförvaltning har under det senaste året lagt stora resurser på att syna livsmedelshandeln i Årsta partihallar söder om Stockholm. 

Bakgrunden är, skriver DN, att miljöförvaltningen sedan tidigare känt till att ett antal mindre företag i Årstaområdet uppvisade stora brister i sina system för spårbarhet och inte kunde visa var de hade köpt livsmedlen.

Kontrollerna gjordes vid tre tillfällen och visade att 16 av 23 verksamheter hade avvikelser. I hälften av fallen var bristerna så allvarliga att de ledde till sanktioner. 

Fusket uppges inte bara handla om färskvaror och mer känsliga livsmedel, utan också kolonialvaror som chokladkakor, tonfiskburkar och snabbkaffe har stoppats. 

Vissa bäst före-datum har förlängts med upp till fyra år, skriver DN.

I hälften av fallen var bristerna så allvarliga brister att de ledde till sanktioner. 

Granskningen visade också att förfalskad dokumentation skickats in till miljöförvaltningen, som misstänker att en del av varorna var stöldgods. 

– Här har vi tydliga exempel på medvetet fusk med ommärkning och ompackning av utgångna varor, säger Katarina Luhr till DN.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev