Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Livsmedelsverket varnar: Veganmärkta produkter kan vara en allergifara

Publicerad: 12 maj 2021, 08:14

Att en produkt en vegan-märkt innebär inte att den är helt fri från allergener från exempelvis ägg och mjölk.

Veganmärkningar av olika slag garanterar inte att maten är helt fri från ägg, mjölk, fisk eller skaldjur. Nu varnar Livsmedelsverket allergiska personer för att det kan finnas oavsiktliga föroreningar med protein från exempelvis mjölk eller fisk i den här typen av produkter.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenLivsmedelsmärkningLivsmedelsverket

Märkningen ”vegan” eller ”vegansk” är frivillig att använda för företag och märkningen har blivit vanligare i och med att efterfrågan av veganska produkter ökar.

Enligt Livsmedelsverket finns det en missuppfattning att vegan-märkningar garanterar att produkterna är helt fria från animaliska inslag. Men även om en veganmärkt produkt är gjord på ingredienser från växtriket kan den oavsiktligt vara förorenad med något som allergiker inte tål, såsom som mjölk eller ägg.

– De flesta tar nog för givet att en produkt som är märkt ”vegansk” inte innehåller några animaliska ingredienser. Men spår av exempelvis mjölk och ägg kan finnas i produkter på grund av oavsiktlig förorening. Därför kan de finnas även i vegan-märkta produkter, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Enligt Livsmedelsverket är det därför viktigt att skilja på fri från-märkningen, som är till för att särskilt känsliga allergiker ska kunna göra säkra val, och märkningen vegansk som säger att ingredienserna är från växtriket. Livsmedelsföretag som märker sin mat med exempelvis ”mjölkfritt” garanterar att inte ens mycket små mängder mjölk har hamnat i maten när den tillverkas eller förpackas.

– Känsliga personer med allergi kan reagera på bara några enstaka milligram av det ämne som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev