tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Larmet: Krisen kan leda till ökad organiserad brottslighet med matfusk

Publicerad: 6 maj 2022, 08:30

Kriget i Ukraina har lett till brist på solrosolja. ”Brist på varor är väldigt intressant för kriminella krafter” säger Jan Sjögren på Livsmedelsverket. Foto: Jeanette Hägglund / Pressbild

Bristen på spannmål och de stigande matpriserna innebär en ökad risk för kriminalitet inom livsmedelskedjan, skriver Dagens industri. Experter varnar för matfusk med matolja, när varan stiger drastiskt i pris och samtidigt ges tillfälliga undantag.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsverket

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


På Livsmedelsverket och Tullverket finns en oro att kraftigt stigande priser på livsmedel innebär ökad risk att kriminella försöker sko sig på krisen genom svarthandel och förfalskade varor.

”Marknadsstörningar och brist på varor är väldigt intressant för kriminella krafter. Det som händer här och nu i vår omvärld är en självklar del i vår analys”, säger Jan Sjögren, chef för Livsmedelverkets avdelning för företags- och myndighetsstöd, till Dagens industri. 

Som Dagligvarunytt återkommande rapporterat är matolja en av de varor som stigit mest i pris senaste halvåret. Då Rysslands invasion av Ukraina nu kraftigt påverkar Ukrainas export av solrosolja, varnar experter för att oljan kan bli föremål för matfusk.

Livsmedelsverket har gett dagligvarubranschen godkänt att tillfälligt uppge fel olja i innehållsförteckningen. 

”Det är för att stödja företag som har stora mängder förpackningar i lager. Samtidigt kan det ställa ytterligare krav på kontroll”, säger Livsmedelsverkets Jan Sjögren till Dagens industri.

Läs mer: Kriget i Ukraina kan leda till mer palmolja i maten: ”Tvingas byta tillfälligt”  

Läs mer: Larmet från butikerna: Priskaoset leder till oro, kundtapp och pressade marginaler 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev