Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Kommunens tuffa krav på öns enda butik – efter otillåtna tillbyggnader: ”Då får vi stänga”

Publicerad: 2 februari 2022, 09:10

Tempo-butiken på Vrångö i Göteborgs skärgård är hotad.

Foto: Getty Images

Tempo på Vrångö, i Göteborgs skärgård, kämpar i motvind. Butiken hotas med högt vite om den inte river otillåtna tillbyggnader. ”Då får vi stänga”, säger handlaren Johan Åström. 

Ämnen i artikeln:

Tempo

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Tempo är Vrångös enda matbutik. Den har fått hundratusentals kronor i driftsstöd genom åren för att kunna erbjuda boende på ön någonstans att handla mat, postservice och apotek. 

Men nu har butiken hamnat i onåd hos stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Detta efter flera otillåtna tillbyggnader av fastigheten gjorts, rapporterar GT. 

Flera av tillbyggnaderna ligger inom strandskyddat område och räknas som svartbygge. 

– De vill köra helt slaviskt efter hur de tolkar lagen, säger Johan Åström. 

I ett förslag som byggnadsnämnden ska ta ställning till kräver tjänstemännen att tre av tillbyggnaderna rivs mot vite om 100 000 kronor i månaden. På ett år skulle det innebära kostnader på 1,2 miljoner kronor för butiken, rapporterar tidningen. 

Johan Åström menar att de utrymmen som skapats via tillbyggnaderna är nödvändiga för att kunna driva butiken vidare – utan dem får de stänga. 

– Utan inlastningen kan vi inte ta emot varor och vi kan inte följa de lagar som gäller för hantering av papp hos miljöförvaltningen och för brand ­myndigheten. Posten får vi stänga och får vi inte den intäkten så kommer vi inte kunna hålla öppet på vintern. Vi har tjugo gånger omsättningen på sommaren, och posten gör att vi kan ha öppet på vintern, säger han till GT. 

Vrångöborna är oroliga över sin butik, enligt honom. Johan Åström berättar att 367 personer skrivit under en namninsamling till stöd för butiken. Totalt bor det drygt 400 personer på ön. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev