Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Klart: Branschens protest fick effekt – ”Nu känner vi oss trygga”

Publicerad: 17 juni 2022, 06:23

Svensk Dagligvaruhandel utgår från att riksdagsviljan respekteras, och att alla livsmedel undantas från nya bestämmelser vid prissänkning. Martin Andersson är näringspolitiskt ansvarig.

Foto: Getty images / pressbild

Branschtopparnas gemensamma debattartikel fick effekt: alla livsmedel undantas från bluffrea-lagen som träder i kraft efter sommaren. Det konstaterar Svensk Dagligvaruhandel efter att ha analyserat riksdagens beslut.

Ämnen i artikeln:

PrisförändringSvensk Dagligvaruhandel

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Införandet av det paket av lagändringar som ska stärka konsumentskyddet, har kantats av oro från dagligvaruhandeln. Både Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag och flera oppositionspartier i riksdagen har pekat på otydligheter i den lagändring som ska stoppa så kallade bluffreor. Den innebär att när priset sänks på en vara, måste säljaren ange det lägsta pris varan haft de senaste 30 dagarna. 

LÄS OCKSÅ: Livsmedelstopparnas protest får stöd: ”Att rea ut en vitvara är något helt annat” 

En månad efter att lagändringarna debatterats i riksdagen, går Svensk Dagligvaruhandel nu ut med information till livsmedelskedjorna.  

– Det är väldigt tydligt att livsmedel ingår i undantaget. Nu känner vi oss trygga med det, säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig. 

– Det hade kunnat få oönskade bieffekter för till exempel möjligheterna att arbeta mot matsvinn, och med kampanjer, som inte var tanken med förslaget. Frågan har varit högt på agendan för många inom dagligvaruhandeln, där man varit oroliga för de praktiska konsekvenserna, säger Martin Andersson.

LÄS OCKSÅ: ”Helt förkastligt” och ”har inte tid” – så går snacket i butikerna om nya bluffrea-lagen 

Civilutskottet skriver i sitt tillkännagivande till regeringen att det behövs ett förtydligande om att livsmedel helt undantas, och om att lagen gäller för varje försäljningsställe.

”Enligt väletablerad praxis följer regeringen riksdagsviljan och vidtar erforderliga åtgärder när så bedöms behövas för att efterkomma riksdagens tillkännagivanden” skriver Svensk Dagligvaruhandel på sin hemsida. 

Som Dagligvarunytt tidigare berättat har införandet av lagen skjutits fram till den sista september. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev