lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

KF förstärker – så ska jurister stötta Coop bättre: ”Del av en komplex värld”

Publicerad: 6 maj 2021, 08:09

Coop och dess närmare 800 butiker ska få ännu bättre centralt stöd från KF.

Foto: Thomas Ohlén

Kooperativa förbundet går på offensiven och förstärker. Syftet är bland annat att stötta Coop-föreningarna mer. ”Jag har länge haft den ambitionen”, säger vice vd Anders Dahlquist-Sjöberg.

Ämnen i artikeln:

KFCoop

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


KF har rekryterat ytterligare två jurister för att ännu bättre kunna stödja de regionala och lokala föreningar som driver Coops närmare 800 butiker i landet.

Juristerna ska även jobba med KF:s egna bolag.

– Jag har länge haft ambition att återskapa en förbundsfunktion som kan hjälpa alla inom KF och Coop. Detta ger oss möjlighet att svara upp till våra medlemsföreningar och vår verksamhets förväntningar och behov, säger Anders Dahlquist-Sjöberg.

Anders Dahlquist-Sjöberg är chefsjurist och vice vd på KF. Foto: Magnus Fond

Manuela Harge började på KF 4 maj och har senast varit dataskyddsjurist på JP Infonet men har tidigare även arbetat med juridisk rådgivning inom bland annat kommersiell avtalsrätt, bolagsrätt och arbetsrätt på Lawline och som legal researcher på Jurek Rekrytering och Bemanning.

– Det känns otroligt spännande att få vara med och bidra i arbetet med att även stärka medlemmarnas personliga integritet under KF:s resa framåt, säger Manuela Harge till Dagligvarunytt.

Manuela Harge, ny jurist på KF. Foto: KF

Johan Lindblad tillträder 14 maj och kommer senast från en roll som enhetschef för samhällsrelationer på Systembolaget där han bland annat har varit ansvarig för regulatoriska frågor av vikt för Systembolaget, omvärldsbevakning och kontakter med nordiska och internationella aktörer.

Innan dess var han bolagsjurist på Systembolaget i nio år och biträdande jurist på Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Dessutom är Johan Lindblad ledamot i Allmänna reklamationsnämnden.

– Jag ser fram emot att börja på KF och få vara med och skapa framtidens konsumentnytta och bidra till att konsumentkooperationen kan stärkas ytterligare, säger Johan Lindblad till Dagligvarunytt.

Johan Lindblad, ny jurist på KF. Foto: KF

Anders Dahlquist-Sjöberg påpekar att KF och Coop arbetar i en verksamhet som kommer människor nära och berör deras vardag.

– Livsmedel är något vi alla vill och behöver ha tillgång till. Men vi är även en del av en komplex omvärld. Det finns en rad frågor som kräver att vi alla har ett större juridiskt fokus på olika sätt.

Dagligvaruaktörerna är i ökad utsträckning beroende av att anpassa sig till lagstiftning som fattas på EU-nivå och som ska implementeras i Sverige.

GDPR och UTP (otillbörliga handelsmetoder i jordbruks- och livsmedelskedjan) är två sådana.

– Inte minst UTP kommer att ha stor påverkan på Coops avtal och rutiner, säger Anders Dahlquist-Sjöberg.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev