Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Intrycket efter första veckan: ”Handeln har varit snabb att hörsamma lagen”

Publicerad: 15 januari 2021, 13:17

Foto: Andreas Heneborn, Gustaf Olsson

Det har varit stort fokus på information och råd när länsstyrelserna i veckan inledde tillsynen av den nya pandemilagen. Men i Södermanland har länsstyrelsen redan hunnit besöka omkring 250 platser som omfattas av lagen. ”Vi upplever att efterlevnaden är mycket god och handeln generellt har varit snabba att hörsamma den nya lagen”, säger Mikael Jaanivald, pandemitillsynshandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.


Ämnen i artikeln:

Corona

Sex av 14 länsstyrelser som Dagligvarunytt har varit i kontakt med under torsdag och fredag har påbörjat fysiska tillsyner av den nya pandemilagen. 

En majoritet av länsstyrelserna uppger att de i första hand har fokuserat på information och råd och att de fysiska tillsynerna snart kommer att dra i gång. 

Redan i våras fick länsstyrelserna i uppdrag att rapportera om efterlevnaden av råd och rekommendationer till regeringen. Länsstyrelsen Gotland uppger att efterlevnaden i länet har rapporterats hög under de senaste veckorna i lägesbilden till regeringen. 

Länsstyrelsen i Södermanland har sedan i måndags hunnit kontrollera omkring 250 platser som omfattas av pandemilagen. 

– Det är ett pågående arbete och omfattningen kommer att öka under nästa vecka, uppger Mikael Jaanivald. 

Hittills har länsstyrelsen i Södermanland inte behövt utfärda några förelägganden eller beslut om att stänga ned verksamheter. När en brist har uppmärksammats vid ett besök har det oftast berott på att verksamheten har missförstått lagstiftningen eller omfattning och de flesta brister som har uppstått har hanterats genom en dialog med verksamhetsutövaren.  

– Vi upplever att efterlevnaden är mycket god och handeln generellt har varit snabba att hörsamma den nya lagen. De fåtal brister som har uppmärksammats i våra kontroller gäller främst mindre butiker som ej förstått hur de omfattas eller ska till exempel beräkna kundytan, men inte mött någon motvilja till efterlevnad alls. 

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev