Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Inga lättnader nu heller – restriktionerna förlängs ytterligare

Publicerad: 22 april 2021, 12:25

Rådande restriktioner för handeln ligger kvar fram till 17 maj, åtminstone.

Foto: Andreas Heneborn

Det blir inga lättnader den 3 maj. Det meddelar regeringen i dag. Restriktionerna förlängs. För handeln innebär det bland annat att maxantalet om 500 personer på vissa handelsplatser fortsätter att gälla liksom fortsatta uppmaningar till konsumenterna om att handla ensam.


– Nu är det upploppet och vi måste hjälpas åt att hålla i och hålla ut och också bita ihop, säger statsminister Stefan Löfven vid en digital pressträff på torsdagen.

Han konstaterar även en positiv effekt på smittspridningen på äldreboenden och antalet döda tack vare vaccineringen.  

Dock märks ännu ingen minskning av smittspridningen i resten av samhället eller minskat tryck på sjukvården. Tvärtom ökar belastningen och trycket på intensivvården är på vissa håll i landet rekordhögt.

– Därför kommer regeringen att avvakta med de nya förändringarna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. 

Folkhälsomyndigheten kommer att förlänga de restriktioner som gäller för att förhindra trängsel på bland annat restauranger och butiker som skulle ha löpt ut den 2 maj.

För handeln innebär det att bland annat att maxantalet om 500 personer på vissa handelsplatser fortsätter att gälla, liksom uppmaningen till konsumenterna om att handla ensam. 

På grund av det fortsatta allvarliga läget kommer regeringen även att avvakta med nya regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

– Blir det inte bättre än vi redo att vidta nya åtgärder, säger socialminister Lena Hallengren. 

Om dagens besked innebär att det kommer nya stödåtgärder för företagare svarar statsministern inte på, utan hänvisar till att man nyligen aviserat att de befintliga stöden förlängs vilket ger en sammanlagd budgetpåverkan på 400 miljarder kronor. 

– Vi har verkligen visat att vi tar det här på allvar och kommer att fortsätta göra det. 

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev