Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Härvan växer: Åklagaren har begärt ytterligare en Ica-handlare häktad – två släpps på fri fot

Publicerad: 31 mars 2022, 08:03

Ytterligare två personer har begärts häktade i utredningen om insiderhärvan rörande Ica, varav en handlare. Samtidigt släpps två personer på fri fot. ”Misstankarna kvarstår”, säger åklagare Jonas Myrdal.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIcahandlarnas Förbund

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


LÄS MER: Ica-handlarnas hårda dom mot kollegorna: ”Pinsamt”, ”girigt”, ”saknar ord”, ”förstör för oss andra” 

Handlingar från Stockholms tingsrätt gör gällande att kammaråklagare Jonas Myrdal har begärt ytterligare två personer häktade i utredningen om misstänkt insiderhandel i samband med att Ica Gruppen köptes ut från börsen efter ett bud från Ica-handlarnas Förbund och pensionsjätten AMF.

En av de två personer som begärts häktade är Ica-handlare. Den andra personen arbetar som chef i en Ica-butik. 

Båda begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt insiderbrott.

LÄS MER: Experten tror att Ica får ta kampen lokalt: ”Handlaren har bästa villan och dyraste bilen på orten” 

Det innebär att totalt nio personer med ledande roller inom Ica har begärts häktade sedan i torsdags förra veckan. Sju av dem har häktats.

Men nu hävs också två av de tidigare häktningsbesluten, vilket innebär att två personer, varav en handlare och en butikschef, nu har försatts på fri fot efter drygt en vecka i häkte. 

– Misstankarna kvarstår mot de här två personerna, meddelar åklagaren Jonas Myrdal till Dagligvarunytt. 

Den tredje personen som häktades i torsdags förra veckan, styrelseledamoten i Ica-handlarnas Förbunds styrelse, begärs omhäktad.

Ekobrottsmyndighetens motivering till begäran lyder: ”Förundersökningen kan inte slutföras inom föreskriven tid eftersom det återstår åtgärder i form av ytterligare förhör och genomgång av beslag mm vilket väntas ta 2 veckor”. 

Om personen omhäktas kommer denne inte att få ta emot besök eller samsitta med andra häktade, enligt de restriktioner som EBM har begärt.

UPPDATERING: Vid lunchtid på torsdagen häktades en av de personer som tidigare under dagen begärdes häktade. Det handlar om en branschtopp som stängs av från alla sina förtroendeuppdrag. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev