söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Entreprenör anmäler Ica för påstådd kartellbildning: ”Noterar uppgifterna”

Publicerad: 18 april 2023, 12:24

Foto: Miriam Järlesjö

Entreprenören Jens Nylander påstår sig ha bevis för misstänkt kartellbildning bland Ica-handlare. Han har nu anmält marknadsledaren till Konkurrensverket. "Varje butik drivs som eget bolag", uppger Icas presstjänst.


Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Tecken på koordinerad prissättning och dolda utdelningar bland Ica-handlare.

Det är kontentan av vad Jens Nylander, grundare av Jens of Sweden, säger sig ha hittat när han granskat och analyserat 1 272 bokslut från Ica-handlarna under tidsspannet 2011-2021, samt jämfört prissättningen av varor mellan olika butiker.

I helgen uppmärksammade flera medier att entreprenören anmält marknadsledaren till Konkurrensverket för misstänkt kartellbildning.

– Kunder hos en Maxi-butik i Hässleholm betalar cirka 15 procent mer än kunder hos Maxi i Motala på de jämförda artiklarna eftersom de olika områdena har olika prisgrupper, säger han till Svenska Dagbladet och menar att han tycker sig se "ett system" som innebär att butiker kan placeras in i ett antal olika prisgrupper.

Han menar vidare att det bland 14 Ica-anknutna butiksbolag, som lämnat in siffror över 2022 till Bolagsverket, gick "strålande" under fjolåret och hänvisar till att bruttomarginalen bara försämrades i ett av fallen.

10 av de 14 butikerna ägs av Ica Sverige och resterande är handlarägda, enligt SvD.

– Att Ica skulle tjäna mindre nu, som de säger, stämmer inte alls med de här butikerna, säger Jens Nylander till tidningen.

Han menar också att han har hittat extrautdelningar på 6 miljarder kronor från Ica-handlarna, utöver de ordinarie. Enligt entreprenören delas dessa ut efter bolagsstämmor och ska därför vara "dolda" från digitala tjänster som allabolag.se.

Konkurrensverket bekräftar att de har fått in ett tips om påstådd kartellbildning och säger till SvD att ett möte är bokat med anmälaren i nästa vecka, men tillägger att det är ett rutinmässigt förfarande vid anmälan till myndigheten. I övrigt vill man inte kommentera innehållet.

Rent juridiskt är det emellertid ofta svårt att fastställa om det är en överenskommelse eller marknadsförutsättningar som påverkar en prisbild, säger advokaten Anders Fernlund till Dagens industri.

Icas presstjänst uppger att man "noterar uppgifterna" och att det är upp till myndigheten att bedöma om ett eventuellt tillsynsärende.

"Vi avvaktar nu Konkurrensverkets vidare hantering men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan Ica-butikerna", skriver Gabriella Ohlzon, pressansvarig, i ett mejl till Dagligvarunytt.

"Varje butik drivs som eget bolag. Så när det gäller utdelning är det upp till det enskilda butiksbolaget att besluta om detta, och de gör också sin egen ekonomiska redovisning."

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev