lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

DO stämmer Mathem – anklagas för diskriminering av gravid kvinna

Publicerad: 19 maj 2021, 11:47

Mathem stäms för diskriminering. Foto: Pressbild

Diskrimineringsombudsmannen stämmer Mathem för diskriminering. Myndigheten anser att en kvinnas provanställning inte förlängdes på grund av att hon var gravid.

Ämnen i artikeln:

Mathem

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Diskrimineringsombudsmannen, DO, väljer att stämma Mathem. 

Ombudsmannen anklagar e-handlaren för att ha diskriminerat en gravid kvinna då hennes provanställning inte förlängdes efter att hon berättat för sina chefer om sitt tillstånd. 

Det rapporterar Dagens Industri.  

Efter tre månader som provanställd ska kvinnan ha berättat för Mathem att hon var gravid och en månad senare fick hon beskedet att hon inte får fortsätta. 

Samtidigt ska nästan alla andra av de 35 medarbetare som började samtidigt som kvinnan ha fått fortsatt anställning. Dessutom ska Marthem ha rekryterat ytterligare personal efter att kvinnan fått beskedet att hennes anställning skulle upphöra, skriver tidningen. 

DO har i sin utredning av ärendet ställt ett antal frågor till Mathem kring anklagelserna. Myndigheten anser inte att svaren är tillfredsställande nog och har kommit fram till att den delar kvinnans bild av att hon diskriminerats på grund av sitt kön. Därav väljer DO att driva ärendet vidare. 

Som bevis finns bland annat en sms-konversation som kvinnan haft med sin dåvarande chef på Mathem där denne reagerar på att hon inte berättat att hon var gravid när hon anställdes. 

DO yrkar nu på att Mathem ska betala 70 000 kronor i diskrimineringsersättning. Dessutom krävs bolaget på skadestånd då DO menar att kvinnan drabbats ekonomiskt av bolagets agerande. 

– Skyddet för gravida i arbetslivet är mycket starkt och det skyddet gäller även under provanställning. Om skälen till att en provanställd arbetstagare inte får en tillsvidareanställning har en koppling till graviditeten är det fråga om diskriminering, säger Isabella Arsova på DO:s processenhet i en kommentar. 

Mathem har i kontakter med DO lyft fram att provanställningen avslutades efter en samlad bedömning av närvaro, lojalitet, samarbete men framför allt prestation. 

Dagens Industri har varit i kontakt med Mathems kommunikationschef Lotta Olofsson för en kommentar. 

”Vi kan bekräfta att det stämmer att vi har ett pågående ärende med DO där vi har olika syn på vad som hänt. Mer än så vill vi inte säga just nu eftersom det är ett pågående ärende. Rent generellt kan vi dock säga att Mathem värnar om att erbjuda alla medarbetare en jämställd arbetsplats, där alla behandlas lika. Vi tolererar aldrig någon form av diskriminering, och vi har tydliga rutiner för att hantera den här typen av ärenden internt”, skriver hon i en kommentar till tidningen. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev