Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Butiken hårt drabbad av gränsstängningen - hoppas på sommaren

Publicerad: 24 mars 2021, 16:38

Sandra Vikman, handlare på Ica Nära Lahtis i Pajala, hoppas att butikens finska kunder snart får komma tillbaka.

Foto: Ica Nära

När regeringen på onsdagsmorgonen lättade på inreserestriktionerna till Sverige hoppades butiker vid den finska gränsen på ett positivt besked. ”Att gränsen är fortsatt stängd drabbar oss hårt”, säger Ica-handlare Sandra Vikman.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Den 1 februari tog Sandra Vikman över Ica Nära Lahtis i Pajala, precis på gränsen till Finland. Butiken omsatte före pandemin cirka 40 miljoner kronor på årsbasis. Nu hoppas Sandra Vikman att ”åtminstone komma upp i 30 miljoner kronor”.

Den stängda gränsen mot Finland har drabbat handeln i hela området hårt och Sandra Vikman hoppades att regeringens besked på onsdagen skulle innebära lättnader i reserestriktionerna. 

– Men när de meddelade att lättnaderna enbart rörde Norge och Danmark var det som en dörr smälldes igen, beskriver Sandra Vikman känslan.

75-80 procent av Ica Nära-butikens kunder kommer från Finland och med påsken runt hörnet hade hon hoppats på en bra försäljning de kommande veckorna.

– Som tur är hade vi inte lagt en tidig påskbeställning. Nu får vi fortsätta att leva på våra svenska kunder och hoppas på många hemvändare över långhelgen.

Sedan tidigare är de sju medarbetarna korttidspermitterade och Sandra Vikman är tacksam för personalens flexibilitet.

Inreserestriktionerna är nu förlängda till den 31 maj.

– Jag hoppas innerligt på en bra sommar nu. Det kan ju bara bli bättre, säger Sandra Vikman.

– Och under tiden fortsätter mina finska medarbetare att leverera varubeställningar på andra sidan gränsen. Det räddar i alla fall lite av försäljningen.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev