torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Branschen välkomnar gårdagens lättnader – även om matbutiker inte klassas som samhällskritiska

Publicerad: 21 januari 2022, 09:46

Foto: Gustaf Olsson

Svensk Dagligvaruhandel välkomnar gårdagens besked om förkortad karantänstid vid covid-19. ”Vi anser att de andra regellättnader som införs nu kommer att hjälpa dagligvaruhandeln”, säger Helena Esscher, kommunikationschef på organisationen.

Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelCorona

HP


Vid en presskonferens under torsdagseftermiddagen gav Folkhälsomyndigheten under torsdagseftermiddagen besked om lättnader i förhållningsreglerna gällande covid-19.

Bland annat sänks karantänstiden för den som är sjuk och dennas hushållskontakter från sju till fem dagar. Vid behov tillåts även nyckelpersoner med samhällsviktiga jobb gå till arbetet även om någon i hushållet är sjuk. 

Samtidigt införs en ny prioriteringsordning för testning där den breda allmänheten uppmanas att stanna hemma vid förkylningssymptom för att lämna företräde till testning för vissa prioriterade grupper.

Lättnaderna kommer i ett läge då många verksamheter i Sverige drabbas hårt av den skenande smittspridningen. I går rapporterade Market om det ansträngda läget i handeln där företag kämpar med sjukfrånvarotal över 20 procent.

På Svensk Dagligvaruhandel välkomnas lättnaderna. Detta trots att personer som arbetar inom dagligvaruhandeln inte omfattas av det undantag från karantänsreglerna som införs för nyckelpersoner med samhällsviktiga jobb.

– Vi anser att de andra regellättnader som införs nu kommer att hjälpa dagligvaruhandeln, säger Helena Esscher, kommunikationschef på branschorganisationen.

Det hon främst syftar på är den kortade karantänstiden.

– Även de nya reglerna kring testning kommer att lätta på läget.

Svensk Dagligvaruhandel bedömer dock att situationen kommer att vara ansträngd till följd av hög sjukfrånvaro i ytterligare några veckor.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev