Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar & regler

Antibiotika och kött i butik: ”Många förstår inte vad det handlar om”

Publicerad: 25 maj 2021, 12:31

Antibiotika i köttproduktionen eller inte? Det är frågan som den nya märkningen ska ge svar på.

Foto: industryview

Den nya antibiotikamärkningen av kött som regeringen vill införa välkomnas av branschen. ”Det skulle göra konsumenterna mer insatta i problematiken”, säger Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på Coop Sverige.


Ämnen i artikeln:

Coop Butiker och StormarknaderCoop SverigeLivsmedelsmärkningLivsmedelsföretagen

I går meddelade regeringen att de ska utreda användningen av antibiotika i djurhållningen, liksom om kött kan förses med information om hur mycket antibiotika som används i djuruppfödningen. Det här är något som välkomnas av både LRF och dagligvaruhandeln.

– Fler länder behöver följa det svenska exemplet. En god djuromsorg och frihet från sjukdomar är viktiga grundstenar för låg förbrukning, säger Anna Forslid, veterinär på LRF.

Majsan Pense, kategorichef för kött på Coop Sverige tycker också att det är en god idé som skulle göra konsumenterna mer insatta i problematiken:

– Problemet är inte köttet vi äter, det får inte innehålla antibiotika. Det handlar om användningen i produktionen och det läckage i marker och vattendrag som en hög antibiotikaanvändning ger upphov till, säger hon.

Hon förklarar att svenska bönder har bland den lägsta antibiotikaanvändningen i världen. Samtidigt är ju Sverige långt ifrån självförsörjande på kött.

– Det är det importerade köttet man behöver vara uppmärksam på eftersom alla inte har samma sunda djurhållning. När köttet är väldigt billigt, det är då man ska dra öronen åt sig.

Majsan Pense, kategoriansvarig för kött inom Coop.

Foto: Hans Alm

Inom Coop har man styrt upp vilka länder och leverantörer man köper sitt kött ifrån och har under de senaste åren plockat bort ett antal leverantörer som inte lever upp till de tuffa kraven.

– Vi har en lista på godkända leverantörer och är stenhårda mot butikscheferna. De får absolut inte handla upp kött hur de vill, säger Majsan Pense.

Tidigare i våras lanserades även de nya hållbarhetsdeklarationerna för tusentals varor, där antibiotikaanvändning/djuromsorg är ett av tio områden.

– Men den nya typ av märkning som regeringen föreslår skulle riskerna med antibiotikaanvändning bli ännu tydligare för konsumenterna.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev