måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Växthusbolaget får första tjing på tomt värd två miljoner kronor

Publicerad: 10 januari 2023, 12:43

Genom att paxa en industritomt värd två miljoner kronor tar food tech-bolaget Agtira ett viktigt kliv mot storskalig gurkodling i Umeå.

Ämnen i artikeln:

Coop Nord

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Några dagar innan jul skrev Umeå kommuns representant under ett avtal som ger food tech-bolaget Agtira första tjing på en industritomt i Östra Ersboda i Umeå. På den nästan 8000 kvadratmeter stora tomten kan Agtira bygga en upp till 3300 kvadratmeter stor anläggning för livsmedelsproduktion.

I Östersund har Agtira kommit betydligt längre. Under januari väntas de första gurkorna och tomaterna från Agtiras växthus vid Ica Maxi Östersund vara redo att säljas till kund. Agtira har också tecknat avtal med Ica Maxi Haninge om ett växthus för gurkodling.

I Umeå har Agtira för avsikt att sälja växthusodlad gurka via Coop Nords butiker.

– Det är för tidigt att säga hur stort växthuset kommer att bli. Vi måste först landa avtalet med Coop innan vi kan börja bygga. Men precis som i Östersund och Haninge så handlar det om ett storskaligt växthus, säger Christer Edblad, tillförordnad vd för Agtira, i en intervju med tidningen Folkbladet.

Christer Edblad, tillförordnad vd.

Foto: Pressfoto

Enligt avtalet mellan Umeå kommun och Agtira har den tilltänkta tomten ett kvadratmeterpris på 350 kronor, vilket innebär att hela tomten är värd drygt två miljoner kronor. Senast i oktober 2023 behöver Agtira söka bygglov, och senast april 2024 måste Agtira köpa tomten av kommunen.

LÄS OCKSÅ: Sex bolag att hålla koll på inom foodtech – revolutionerar branschen

Karta: Här ska Agtira bygga nästa jätteväxthus

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Google Maps är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev