Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Innovation

Så ska Stora Coop i Visby minska brödsvinnet: ”Måste göra det tillsammans”

Publicerad: 14 Januari 2021, 09:14

Foto: Coop, Pågen

Stora Coop i Visby initierar ett samarbete med Fazer bageri, Polfärsk och Pågen för att tillsammans minska brödsvinnet. ”Vi vill ta ansvar för återtaget”, säger butikschefen Markus Wahlgren.


Var tionde brödpåse på Stora Coop i Visby går tillbaka till leverantören, som återtag.

– Det är ju egentligen inte vårt problem rent ekonomiskt men allt detta brödsvinn är likväl ett problem för miljön. Det är helt vansinnigt att skicka bröd kors och tvärs med lastbilstransporter på det här viset, säger Markus Wahlgren, som tycker att det är dags att både handlare och butikschefer tar en större del av ansvaret.

I går samlade han därför företrädare från de tre storbagerierna för att diskutera tänkbara samarbetsmodeller.

– Bara att samlas allihop på det här sättet i samma rum var häftigt. Om vi ska vi minska matsvinnet på riktigt så måste vi göra det tillsammans. Annars flyttar vi det bara till en annan del av värdekedjan.

Tanken är att låta brödet bli vodka och annan sprit med hjälp av det lokala gårdsdestilleriet Gotland Spirits.

Stora Coop i Visby har redan ett etablerat samarbete med spritföretaget i fråga, där bland annat utgångna flingor och pasta körs i en kvarn och blandas till en mäsk som i sin tur blir sprit. 

– Resultatet är riktigt bra och kan utan vidare mäta sig med en rysk premiumvodka. Vi har även utvecklat en Kahlúa-liknande dryck av kaffesvinn, säger Markus Wahlgren, som själv har bakgrund från Systembolaget där han arbetade i sex år innan han gick över till dagligvaror.

Stora Coop i Visby har målmedvetet arbetat för att minska sitt matsvinn i flera år och har gått från 120 ton per år under 2018 till dagens nära noll. Bland annat har butiken investerat i en så kallad green box som snabbt omvandlar matrester till kompostjord som sedan säljs till hugade kunder. Upp till 100 kilo matavfall kan reduceras till cirka 15 kilo jord på bara 13 timmar.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.