Innovation
Så kan influencers bli dagligvaruhandelns värsta konkurrenter
Publicerad: 20 april 2023, 11:41
Ann-Katrin Tottie är framtidsanalytiker på Ica.
Foto: Jessica Gow/TT
Tiktok-trendande fetaost och Amazons annonsförsäljning är två tecken på hur kommunikation kommer utmana detaljhandelns affärsmodeller. Det skriver Ica Gruppen i sin årliga omfattande framtidsrapport.
Ämnen i artikeln:
Ica GruppenVilken kundrelation behöver företag ha om 10 år? Den frågan försöker Ica Gruppen svara på i sin färska framtidsrapport, där man spanar tio år framåt. I år är kommunikation i fokus för rapporten som bara innehåller AI-genererade fotografier på de många experter som medverkar.
– Vi som företag behöver gå mer från vad företagens mål är till vad kundens mål är. Hur vi möter de behoven är nyckeln i framtiden, säger Ann-Katrin Tottie, framtidsanalytiker på Ica, i ett filmklipp.
Att vara med i hela kundresan och inte bara vid själva köpet blir allt viktigare spår rapporten. Lyckas man bli en destination för hela kundresan försvårar man för konkurrenterna och kan samtidigt hitta nya intäktsströmmar. Att Amazon i dag tjänar mer pengar på sin annonsförsäljning än på sin e-handel är ett tydligt exempel.
”Även om konsumenterna fortfarande kommer till butiker för att göra inköp så sker en stor del av informationsinhämtning, inspiration och jämförelser digitalt och det gäller att vara med redan i den fasen” skriver Ica.
LÄS OCKSÅ: Experterna: Därför är utslagning och värderingsslakt en sund fas för foodtech
Profiler och varumärken med stort förtroende hos kunden kan bli en ny konkurrent för dagligvaruhandeln genom att sälja produkter egen plattform utan mellanhänder.
”Denna typ av marknadsföring riskerar även skapa en kraftigt svängande efterfrågan, något vi bland annat sett på Tiktok där fetaost och Air Fryers sålt slut som en effekt av viral marknadsföring där dessa produkter lyfts fram” skriver Ica.
Enligt en undersökning Ica gjort i samarbete med Novus tror fyra av tio respondenter att transparens och en hållbar värdekedja kommer vara typiskt för varumärken i framtiden. Närmare en av tre tror även att det kommer vara typiskt för varumärken att ta ställning i viktiga frågor, samt att företag inger förtroende i hantering av personuppgifter och data.
– Fyra av tio är öppna för att dela data om den används till goda syften, som att minska matsvinn eller skapa precision i hur mycket kläder, konsumtionsvaror och mat vi behöver. Från att många företag sett en digital närvaro som ett komplement till befintlig affär, så kommer vi i framtiden se en mycket högre grad av innovation och nya affärsmodeller som utgår från data, och faktiskt relevans och nytta för kunderna, säger Ann-Katrin Tottie i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Rapport från framtiden – så ser matbutikerna ut år 2032: ”Går väldigt fort”