fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Premiär för svensk proteinfabrik: ”Ligger helt rätt i tiden”

Publicerad: 19 januari 2022, 12:00

Hållbart. I den nya fabriken ska protein från bland annat gröna ärtor utvinnas med hjälp av en unik metod. Foto: prabhjits

Nu är Sveriges första proteinfabrik invigd, där proteiner från ärtor och andra baljväxter ska utvinnas med en unik metod. ”Ett helsvenskt och miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner”, säger Bengt Persson, vd på Gropro som står bakom satsningen.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningLivsmedelsföretagen

AR


I dag onsdag invigde landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg Sveriges första proteinfabrik. Här ska gröna och hållbara proteiner produceras, från olika sorters baljväxter som vuxit, förädlats och packats i Sverige.

– En ökad försörjning av svenskproducerade växtproteiner ligger helt rätt i tiden, säger hon i en kommentar.

Marknaden för vegetabiliska proteiner att använda till olika vegetariska produkter växer just nu så det knakar. Problemet har, fram tills nu, varit att den ofta måste importeras. 

– Vad vi nu erbjuder är ett helsvenskt och miljövänligt alternativ till importerad soja och animaliska proteiner, säger Bengt Persson på Gropro – ett systerföretag till Foodhills som tog över i Bjuv efter Findus nedläggning för några år sedan.

Bengt Persson, vd på Gropro. Foto: Carl Magnus Johansson Lindkvist

Proteinerna utvinns ur gröna ärtor från Foodhills odlingar i Skåne och södra Halland, men även från andra svenskodlade baljväxter. Det handlar om en unik processteknik, helt utan kemikalier, som bara drar en femtedel av energin i konventionella anläggningar.

– Vi krossar inte ärtorna utan separerar skal, stärkelse och proteiner genom att utsätta ärtorna för olika tryckpulser och vibrationer, så att ärtans olika komponenter faller isär längs inbyggda, naturliga strukturer. De kemiska huvudkomponenterna, protein och stärkelse kan därefter åtskiljas med en vindsikt, säger Bengt Persson.

Så här ser Foodhills nya proteinfabrik i Bjuv ut. Foto: CarlMagnus Johansson Lindkvist

Resultatet blir ett helsvenskt proteinkoncentrat med omkring 50 procents proteinhalt och som kan ersätta kött och importerad soja i livsmedel.

Årsproduktionen av proteinkoncentrat beräknas bli fyra miljoner kilo inom fyra år. Den totala investeringen ligger på omkring 50 miljoner kronor.

Helsvenskt och växtbaserat protein i koncentrat. Foto: CarlMagnus Johansson Lindkvist

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev