onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Nya bullar från Scan: ”Vi vill skaka om branschen”

Publicerad: 29 mars 2022, 10:13

Nu blir det nya bullar från Scan – gjorda på svenska baljväxter i stället för av svenskt kött. Foto: Magnus Skoglöf

Sveriges största kött- och charkföretag storsatsar på växtbaserade produkter under varumärket Scan. ”Det känns lite som att ge sig ut över kanten på stupet”, säger Lars Appelqvist, vd på HKScan Sverige.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningLivsmedelsföretagenSvensk Dagligvaruhandel

AR


Från och med den här veckan rullar Scan ut en ny satsning på växtbaserade alternativ till sina klassiska köttprodukter. Det handlar om vegobullar, vegofärs och korvar som är gjorda på åkerböna, sötlupin, gråärta och raps.

Lanseringen är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på växtbaserade produkter och vänder sig till alla som vill äta mer grönt.

– Intresset för vegetariska produkter har fullständigt exploderat. Att ett välkänt varumärke som Scan nu försöker ta en position i vegohyllan tror jag är positivt för både butiker och konsumenter. Vi vill skaka om branschen, säger Lars Appelqvist.

Samtidigt skapar satsningen på vegetariskt även nya utvecklingsmöjligheter för det svenska lantbruket. Det handlar om svenska råvaror från gård till gaffel – och all förädling sker här i Sverige.

Foto: Hans Bjorling

Handlar detta även om köttkonsumtionen går ned och ni är rädda att tappa marknad?
– Vi ställer inte kött mot vego utan vill ge konsumenterna möjlighet att välja bra mat från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist och fortsätter:

– Även om köttkonsumtionen går ned så hade vi en tillväxt på två procent under förra året. Det är det importerade köttet som tappar medan efterfrågan på svenskt kött ökar.

Smaken har varit det viktigaste i utvecklingsarbetet av de nya produkterna.

– Det är ingen som köper vegoprodukter bara för att det är bra för klimat och miljö, de måste vara goda också, säger Lars Appelqvist.

HKScan har även nyligen inlett ett partnerskap med företaget Gårdsfisk, med försäljning, distribution och produktion av fiskköttbullar, fiskfärs och styckningsdetaljer av fisk – produkter som redan finns i vissa butikers fisk- och frysdiskar men som nu ska växlas upp.

– Det är en möjlighet att erbjuda våra leverantörer möjlighet att komplettera sin köttproduktion med att även föda upp fisk på gården. Intresset är redan jättestort!

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev