Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Nu blir det tillåtet att sälja insekter som livsmedel

Publicerad: 27 oktober 2020, 15:31

Nu får livsmedel som innehåller insekter säljas även i Sverige.

Foto: Shutterstock

Livsmedel som innehåller insekter och som redan är tillåtna i vissa andra EU-länder får nu även säljas i Sverige. ”Men det är viktigt att företagen tar ansvar”, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Sortiment

Enligt gällande EU-lagstiftning definieras insekter som ett så kallat nytt livsmedel. Sådana livsmedel får inte säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet i fråga inte medför någon hälsorisk för konsumenter.

De flesta EU-länder, däribland Sverige, har tolkat detta som att alla former av insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs. Medan länder som Finland, Danmark och Holland tolkat det annorlunda och tillåtit försäljning av hela insekter.

Nu har EU-domstolen kommit fram till att hela insekter inte berörs av den gamla lagstiftningen, vilket innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

Från Livsmedelsverkets sida menar man att det är oerhört viktigt att företagen tar ansvar. Insekter kan nämligen, i likhet med alla animaliska livsmedel, innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Vissa insekter, framför allt mjölmask och syrsor, kan även leda till allergi och korsallergi – särskilt hos personer med skaldjursallergi. Det måste därför tydligt framgå av märkningen om ett livsmedel innehåller insekter.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Sortiment

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev