Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Lundastudenter deltar i internationell tävling om framtidens mat: ”Ska hitta nya idéer och våga utmana”

Publicerad: 5 mars 2021, 06:14

Alejandra Revilla Cejudo tog initiativ till att studentlaget ställer upp i Global Case Competition. I teamet ingår också Luise Hülsmann, Larissa Lachmann och Max Jürgen Halbwachs.

I dag startar en virtuell tävling om hållbar matkonsumtion. På 24 timmar ska lagen lösa ett problem – och i startfältet finns en grupp studenter från Lund. ”Det gäller att hitta lösningar som leder till avgörande förändringar”, säger Alejandra Revilla Cejudo.


Hur ska framtidens matkonsumtion kunna göras hållbar? Den frågan tar sig en grupp studenter från Lunds universitet an i tävlingen Global Case Competition. 

Tävlingen arrangeras i Oslo och genomförs som ett ”virtuellt marathon”. Med start i dag ska studentlag från hela världen komma fram till en lösning på ett problem kring hållbar matkonsumtion som de får presenterat vid start.

– Det här ska bli jättespännande. Vi och övriga lag får 24 timmar på oss att presentera en lösning i en två minuter lång video, säger Alejandra Revilla Cejudo, en av de fyra i gruppen.

Tävlingen utgår från problematiken med dagens livsmedelssystem och att de åtgärder som krävs för att ha en chans att nå målen för hållbar utveckling i FN:s globala Agenda 2030 och Parisavtalet.

Ideella organisationen EAT, BI Norwegian Business School och konsultföretaget Kearney står som värdar. Det vinnande laget belönas inte bara med 20 000 dollar, utan får också möjlighet att vidareutveckla sin lösning.

Ni får veta problemet ni ska jobba med först vid start, hur ser er utgångpunkt ut?
– Vi vet att det krävs stora förändringar för att nå FN:s klimatmål. För att nå dit måste vi våga utmana världens livsmedelssystem och hitta nya, innovativa lösningar som leder till avgörande förändringar. Och det inte omöjligt. Världen står inför stora problem och därför känns det bra att ha så duktiga medlemmar i teamet och sätta sig ner med så många skarpa hjärnor och försöka hitta idéer som leder åt rätt håll!

Hur viktigt är det för klimatet att förändra matkonsumtionen?
– Svaret på hur siffror och andelar ser ut beror på vem du frågar, men helt klart är maten en av de allra viktigaste delarna. Hur vi äter, till exempel med köttkonsumtionen, och vilka möjligheter vi har att odla mer grödor trots klimatförändringarna är avgörande delar i utmaningen. 

Hur ser dina egna matvanor ut?
– Jag är huvudsakligen vegetarian och äter veganskt så ofta jag kan. Min köttkonsumtion är nära noll och försöker alltid köpa giftfri och närproducerad mat. Jag gör mitt bästa och allt jag kan.

Din viktigaste förhoppning för tävlingen?
– Att hitta hållbara lösningar som ger oss alla en bättre framtid.

Lycka till i helgen och Dagligvarunytt hör av sig igen, så får ni berätta hur det gick och om ert förslag.
– Ja, absolut, gör det, det här ska bli spännande!

Global Case Competition

Den första tävlingsomgången hålls 5-7 mars som en virtuell ”hackathon”, där studentlagen får en uppgift.

Varje lag har 24 timmar på sig att komma fram till en lösning som de ska presentera för en domarpanel. 10-12 lag går sedan vidare till en andra tävlingsomgång som sker den 21 mars. 

Det vinnande laget ges möjlighet att vidareutveckla sin lösning i samarbete med en konsult från Kearney.

De bästa lösningarna tar representanter från FN: s action track 2 med i sina framtida diskussioner med medlemsstaterna och i sina slutgiltiga förslag på åtgärder.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.