söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Ica tar AI till hjälp i kampen mot matsvinn – nytt verktyg hjälper butikerna att hålla koll

Publicerad: 11 maj 2023, 06:27

Ett nytt AI-verktyg ska hjälpa Ica-butikerna i kampen mot matsvinn.

Foto: Pressbild

Ett AI-drivet rekommendationsverktyg ska ge medarbetarna i Ica-butikerna råd om hur de ska minska svinnet. ”Vi behöver praktiska verktyg som hjälper oss i vardagen”, säger butikschefen Axel Eriksson.

Ämnen i artikeln:

Ica KvantumMatsvinn

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Genom ett samarbete mellan innovationshubben Icax och företaget Whywaste ges nu medarbetarna i alla Ica-butiker möjligheten att arbeta med ett AI-drivet rekommendationsverktyg som ger medarbetarna råd om hur de ska minska matsvinnet.

Verktyget ger, baserat på butikens egen data, rekommendationer i realtid på hur man kan arbeta med sortimentet. Det hållet bland annat koll på varans bäst före-datum och ger förslag på åtgärder som ska vidtas för att den ska bli såld och inte gå till spillo. Det kan handla om att sänka priset eller att produkten används i butikens egen produktion av till exempel färdiga matlådor.

Med verktyg kan butikerna också marknadsföra varor med kort datum på skärmar i butiken och på så sätt involvera kunderna i hållbarhetsarbetet.

Ett pilottest har genomförts i fyra butiker, vilka lyckats minska sitt matsvinn med upp till 40 procent.

David Hedlund har titeln X-lead hos innovationshubben Icax.

– Vi har uppnått mycket positiva resultat när vi utvecklat verktyget tillsammans med Whywaste. Kraften i verktyget ligger i rekommendationerna som kommer direkt i till exempel medarbetarnas handdatorer ute i butiken. I och med att rekommendationerna baseras på butikens egna data blir de relevanta och effektiva för varje enskilt butiksbehov, säger David Hedlund på Icax i en kommentar.

Ica Kvantum i Varberg är en av de butiker som deltog i piloten.

– Vi behöver praktiska verktyg som hjälper oss i vardagen och det är precis det Whywaste och Icax har fått till genom att utgå ifrån hur vi jobbar i butiken och haft en tät dialog under hela piloten, säger butikschefen Axel Eriksson i en kommentar.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev