Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Första Coop Mini-butiken har stängt: ”Piloten ska testa sina vingar”

Publicerad: 1 augusti 2022, 08:57

Coop Mini på Sätrahöjden i Gävle.

Foto: Thomas Ohlén

Coop Mitt var först inom Coop med att öppna en obemannad butik i januari förra året. Men under juli har pilotbutiken varit igenbommad. Nu står det klart att butiken ska flytta till en mer gynnsam plats. Men det är ännu oklart var butiken hamnar.


Ämnen i artikeln:

Coop MittCoop Sverige

De obemannade livsmedelsbutikerna har haft en explosionsartad utveckling under de senaste åren. Uppstickare som Automat och Lifvs har gått i bräschen för den utvecklingen – med i dagsläget omkring 30 etableringar vardera. 

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Här är Sveriges 128 obemannade butiker och hybrider – antalet kan snart fördubblas. 

Inom Coop var konsumentföreningen Coop Mitt först med att testa konceptet när den obemannade butiken Coop Mini öppnade i stadsdelen Sätra i Gävle, i början av 2021.

Men sedan en månad tillbaka har pilotbutiken varit stängd. Nu ska pilotbutiken flyttas till en bättre plats. 

 – Piloten ska testa sina vingar och flytta någon annanstans. Sätra har varit geografitskt smart för ett pilottest. Men det är inte ett optimalt läge rent kommersiellt med två fullstora Coop-butiker och två konkurrenter ganska nära. Nu tittar vi på en plats med bättre förutsättningar, men vi inväntar tillstånd och jag kan därför inte säga var, säger Coop Mitts vd Magnus Wåhlander till Dagligvarunytt.

Enligt Magnus Wåhlander är pilottestet avslutat och butiken ska därför placeras på en plats där ingen ordinarie matbutik finns, för att kunna göra större konsumentnytta.

I en stor intervju med Dagligvarunytt i juni berättade Magnus Wåhlander om Coop Mitts expansiva år – och expansionsplaner.

LÄS OCKSÅ: Nya Coop-chefens offensiva mål – tänker växa till över 100 butiker. 

– Vi har obemannat som en del i vår verktygslåda och tittar hela tiden efter möjligheter att expandera. Men just nu har vi fullt fokus på omställningen till Xtra-butiker (Coops lågspriskoncept reds. anm), säger Magnus Wåhlander. 

Att den obemannade Coop-butiken i Sätra haft tekniska problem med dörren och låset, framkom även i Dagligvarunytts artikel om säkerheten i obemannade butiker

Nu kan Coop Mitt dra flera lärdomar av pilottestet i Gävle.

– Pilotbutiken har gett oss en massa insikter och hjälpt oss utveckla tekniken som är mycket mer stabil i dag. Det finns fortfarande utmaningar med mindre nogräknade personer som struntar i att man loggar in med eget Bank-ID och kameraövervakas. Men snatterier har vi i alla butiker, säger Magnus Wåhlander. 

Ambitionen är att öppna fler Coop Mini inom Coop, men också att tekniken för obemannat ska kunna användas för att utöka öppettiderna hos vanliga Coop-butiker.

Men inom just Coop Mitt, som fått uppdraget att testa och utveckla det obemannade konceptet åt Coop Sverige, finns inga utrullningsplaner för just obemannat i dagsläget. 

– I dagsläget ser vi inga behov av ytterligare helt eller delvis obemannade butiker. Men vi hjälper andra föreningar med den tekniska lösningen och delar med oss av våra lärdomar kring hur man bäst sköter driften av en obemannad butik, säger Magnus Wåhlander. 

 

 

 

 

 

 

Ellen Larsson

Reporter

ellen.larsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Coop MittCoop Sverige

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev