fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Innovation

Entreprenör i natur och njutning kan bli Årets lokala hjälte

Publicerad: 25 mars 2021, 11:22

Monica Frangeur, som driver företaget Upplev & Njut, är en av flera finalister i Icas entreprenörstävling. Foto: Lagerwall

Biologen Monica Frangeur, som driver företaget Upplev & Njut i skånska Degeberga, är en av fem finalister i Icas entreprenörstävling: Årets lokala hjälte. ”Mitt mål är att skapa minnen för livet”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas FörbundIca GruppenIca Sverige

AR


 Redan som tioåring hade Monica Frangeur bestämt sig för vad hon skulle bli när hon blev stor.

– Jag tillbringade sommarlovet hos ett barnlöst äldre par som drev ett litet jordbruk i Skåne när det plötsligt kom en busslast biologer på besök. De blev helt lyriska över den biologiska mångfalden som var ett resultat av det här parets arbete med skogen, djuren och åkerbruket. Där och då bestämde jag mig för att det var biolog jag skulle bli, säger hon. 

År 2005 tog hon ut alla sina sparpengar för att starta företaget Upplev & Njut – Sveriges första guidade matvandringar i naturen. I dag har över 19 000 personer från hela Norden deltagit i vandringarna där Monica Frangeur delar med sig av sin samlade naturkunskap och av skånska delikatesser. Till och med kungen har varit med!

– Jag brinner verkligen för att berätta om vårt svenska skogs- och jordbruk, om fotosyntesen som naturens motor och om alla de mervärden som finns här. Med hjälp av maten som produceras här av lokala råvaror skapar jag lustfyllda upplevelser för alla sinnen som ger mina gäster nya dimensioner.

Under coronapandemin har intresset för vandringarna ökat.

– Det kommer människor i alla åldrar, från barn och ungdomar till 90-åringar. Det ligger lite i den svenska folksjälen att uppskatta skogen och tycka att miljö- och hållbarhetsfrågor är viktiga. Det tycker jag att vi ska vara stolta över, säger Monica Frangeur.

Priset Årets lokala hjälte är Icas entreprenörspris som går till en entreprenör som bidrar till positiv utveckling i sitt närområde, bland annat genom att skapa arbetstillfällen och lokal stolthet.

Totalt är det 350 nomineringar som inkommit – en bred samling av företagare, som representerar hela landet, och många olika branscher.

Lokala hjältar. Här är alla finalisterna till Icas Entreprenörspris 2021. Foto: Pressbild

– Det är alltid roligt att ta del av hur många lokala företagare det finns runt om i hela Sverige och hur de stöttar lokalsamhället. Vi ser det i våra Ica-handlare, som alltid haft ett starkt lokalt engagemang, och vi ser det i såväl nominerade som finalister, säger Per Strömberg, vd för Ica Gruppen och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

I år har Ica även instiftat kategorin Årets lokala hjälte Junior, som går till en företagare som är yngre än 22 år.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor vardera och vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se samt av en jury bestående av bland andra Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund; Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm; och Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus.

Här är alla finalister


Årets Lokala Hjälte:

* Full-Fart, Tranås. Sanda och Belmir Bosnjak driver ett bemanningsföretag med hjärta.

* Malin i Ratan, Robertsfors. Malin Lindmark tillverkar ekologisk tvål på ett hantverksmässigt sätt.

* Shamsen Omsorg, Gagnef. Nagla Negm El Din erbjuder personlig assistans på 20 olika hemspråk.

* Växbo Lin, Hälsingland. Hanna och Jacob Bruce tog över Växbo Lin och har skapat ett attraktivt besöksmål.

* Upplev & Njut, Degeberga. Biologen Monica Frangeur delar delar med sig av naturkunskap och skånska delikatesser.

 

Årets lokala hjälte Junior:

* Clean Sea, Örebro. Lukas och Mikaela Juhler säljer armband för att minska plasten i havet.  

* Heja Havre, Helsingborg. Maja Szokolay och Stella Heffler tillverkar en portabel havregröt.

* Period Pack, Örebro. Lova Svensson och Amanda Mattsson gör mensskydd tillgängligt för alla.

 *Sommarkul i Oskarström. Isabella Mezei och Arbana Kadriu fixar roliga sommarlovsveckor fyllda av aktiviteter för barn.

* Upplandslådan, Uppsala. Elliot Westerlind, Hampus Welin, Alexander Oscarsson och Oskar Fröberg säljer lokala delikatesser som både privatpersoner och företag kan beställa.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev