Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Willys på god väg att nå matsvinnsmålet: ”Våra kunder har blivit mer medvetna”

Publicerad: 4 mars 2021, 10:18

Willys är på god väg att nå sitt mål om halverat matsvinn.

Foto: Pressbild

I Willys butiker kasserades cirka 2 000 ton mindre mat under 2020 jämfört med året innan, detta trots att kedjans försäljning under motsvarande period ökade. En bidragande orsak är coronapandemin, som snabbat på omsättningen av produkterna i hyllan.


Ämnen i artikeln:

WillysAxfoodSvensk Dagligvaruhandel

Matkedjan Willys är på god väg mot målet att halvera sitt matsvinn till år 2025. Matsvinnet ligger nu på lite drygt en procent av den totala omsättningen.

Förändringen beror bland annat på en rad riktade initiativ som lanserats för att minska matsvinnet. Till exempel har utförsäljningen av fyndlådor med frukter och grönsaker med smärre skönhetsfel eller hög mognadsgrad gjort att 600 ton frukt och grönt räddats från sopcontainern under 2020. Inte mindre än 230 000 fyndlådor med frukt och grönt såldes i Willys butiker under 2020.

Även brödsvinnet minskade med 20 procent under 2020. En bidragande faktor till det är att butiksbakat dagsfärskt bröd har sålts ut på kvällen och att bröd med kort datum har prissänkts.   

– Vi ser att våra kunder är betydligt mer medvetna om problematiken med matsvinn nu jämfört med för några år sedan. Det är många som vill hjälpa till och rädda mat med skönhetsfläckar eller som håller på att gå ut i datum. Våra svinnsmarta erbjudanden och fyndlådor har blivit väldigt populära, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Även pandemin har gett en skjuts till det minskade matsvinnet. Under 2020 ökade försäljningen i dagligvaruhandeln ordentligt när svenska folket i allt högre grad lagade mat hemma i stället för att äta ute, och med högre försäljning är det fler varor som säljs innan de närmar sig bäst före datum.   

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.