Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sveriges största Ica-butik blir grönare – satsar på butiksodling

Publicerad: 14 december 2021, 11:31

Ica Maxi Haninge vill bli självförsörjande på gurka.

Foto: Pressbild/Agtira

Sveriges största Ica-butik siktar på att bli självförsörjande på gurkor och färska kryddörter. ”Vi är övertygade om att det är en satsning som ligger helt rätt i tiden”, säger handlaren Mikael Gadd på Ica Maxi Haninge.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca GruppenIca SverigeIcahandlarnas FörbundLeverantörLivsmedelstransport Livsmedelsföretagen

AR


Ica Maxi Haninge i Stockholm har tecknat en avsiktsförklaring med foodtech-företaget Agtira kring att bygga en anläggning för vertikalodling av grönsaker i anslutning till stormarknaden.

– Vi räknar med att produktionen blir 200 ton gurka och 150 000 krukor med sallad och örter årligen, vilket gör att vi blir helt självförsörjande på dessa grönsaker, säger handlaren Mikael Gadd i en kommentar.

Mikael Gadd, handlare Ica Maxi Haninge.

Foto: Susan Berzelius

Så sent som i början av 2021 tog Agtira det strategiska beslutet att inte längre bara sälja grönsaker och lax från sin anläggning i Härnösand, utan även inrikta sig på att sälja olika klimatsmarta produktionssystem. Den anläggning som planeras för Haninge, Agtira Greens, innebär att en drygt 1 000 kvadratmeter stor anläggning byggs i anslutning till stormarknaden.

Den nya odlingsanläggningen ska ligga i anslutning till butiken – om parterna kommer överens om ett avtal.

Foto: Susan Berzelius

Förutsättningen för att affären ska bli av är att parterna kan enas om ett avtal kring hur odlingssystemet ska etableras i anslutning till butiken. Förhoppningen är att nå en lösning i början av 2022, vilket i så fall innebär ett viktigt genombrott för Agtira:

– Det blir första gången vi etablerar oss söder om Norrland. Att det är Sveriges största livsmedelsbutik som vill ha ett av våra system gör inte saken sämre, säger Mattias Gemborg, vd för Agtira.

Butiksodlat, närodlat eller härodlat – trenden är grön.

Foto: Agneta Renmark

Tidigare i år har företaget tecknat samarbetsavtal med Ica Maxi Skellefteå och Ica Maxi Östersund.

– Det är många butiker och livsmedelshandlare som vill få grönsaker och fisk härodlat.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev