Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Storsatsning på plaståtervinning: ”Sverige ska bli världsledande”

Publicerad: 31 augusti 2021, 12:38

Rekordinvestering i cirkulära plastflöden ska göra Sverige världsledande.

Foto: Pressbild

Världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning ska byggas i Motala: Site Zero. Målet är att återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll. ”Investeringen är en viktig pusselbit i strävan mot cirkulära plastflöden”, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.


Ämnen i artikeln:

Svensk DagligvaruhandelEngångsartiklar

I dag presenter Svensk Plaståtervinning en rekordinvestering på en miljard kronor i världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning: Site Zero i Motala. 

Anläggningen, som står klar 2023, ska kunna hantera 200 000 ton plastförpackningar, vilket gör att alla plastförpackningar från svenska hushåll kan återvinnas.

– Vi fördubblar vår kapacitet, vilket skapar förutsättningar för att ta emot och på sikt återvinna alla plastförpackningar från svenska hushåll, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, och förklarar att tack vare ny och modern teknologi kommer i princip all plast kunna återvinnas.

I dag kan den befintliga anläggningen i Motala sortera ut fyra sorters plast, i framtiden kommer tolv plasttyper kunna sorteras och återvinnas. Även förpackningar som består av sammansatta plastmaterial kommer att kunna avskiljas och återvinnas kemiskt – eller bli nya kompositprodukter.

– Vi förbereder även för att kunna tvätta och granulera plasten i nästa skede, vilket beräknas vara klart 2025. Då kan hela vårt plastflöde bli cirkulärt, säger Mattias Philipsson.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel är en av aktörerna bakom investeringen. Medlemsföretagen har satt ett gemensamt mål om att alla konsumentförpackningar av plast ska vara materialåtervinningsbara till år 2025 – en målsättning som delas med leverantörsledet.

När anläggningen i Motala står klar 2023 ska samtliga plastförpackningar från hushållen kunna återvinnas.

Foto: Pressbild

– Samtidigt som vi arbetar mot det målet är det viktigt att säkra upp att det finns ett system som högkvalitativt kan ta emot alla förpackningarna. Investeringen i Site Zero är en mycket viktig pusselbit i strävan mot cirkulära plastflöden, säger vd Karin Brynell.

Övriga aktörer bakom investeringen är Plastbranschens Informationsråd, Dagligvaruleverantörers Förbund samt Svensk Handel. Även Naturvårdsverket bidrar inom ramen för klimatklivet.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev