onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Returpack öppnar för fler pantprodukter: ”Liten risk för obehaglig lukt”

Publicerad: 26 maj 2021, 09:33

Panta mer. Snart blir det fritt fram för fler produkter att ansluta sig till det svenska pantsystemet. Foto: Pressbild/Returpack

Från och med i höst kan fler typer av dryckesförpackningar pantas i butiken, när Returpack öppnar pantsystemet för frivillig anslutning av mejeridrycker i metallburk. Men pant för mejeriprodukter i plastflaska dröjer.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsföretagenPant

AR


I det svenska pantsystemet snurrar årligen omkring 1,5 miljarder burkar. Nu öppnar Returpack för att det ska bli ännu fler. Detta tack vare en frivillig anslutning av mejeridrycker där mer än hälften av innehållet består av någon typ av mejeriprodukt.

I dagsläget är det endast produkter men mindre än 50 procent mejeriprodukt som får lov att pantas.

– Det handlar om vissa kaffe- och chokladdrycker som säljs i metallburk, säger Bengt Lagerman, vd för Returpack/Pantamera.

Det innebär att producenter och importörer av dessa produkter kan välja att ansluta sig till pantsystemet och att förpackningarna kan börja pantas och återvinnas från och med 1 september.

– Vi börjar med metallburkar eftersom risken för obehaglig lukt i pantrummen är betydligt mindre jämfört med plastflaskor.

Enligt ett EU-beslut ska även plastförpackningar innehållande mejeriprodukter omfattas av de nationella retursystemen senast år 2029.

– Vi har förklarat för miljödepartementet att vi behöver tid innan vi tar in plastflaskor i retursystemet, säger Bengt Lagerman och berättar att i test upplever en av fyra butiker en obehaglig lukt i returrummen när det gäller plastförpackningar av typen dryckesyoghurt.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev