tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Rekordlåga nivåer – så har Hemköp minskat matsvinnet

Publicerad: 24 februari 2021, 11:18

Hemköp har minskat sitt matsvinn, bland annat genom att jobba smartare med frukt och grönt. Foto: Johan Alp

Digitala hjälpmedel, att packa och sälja ut varor som bör ätas snart och ett ökande intresse hos kunderna. Det är tre viktiga framgångsfaktorer som gör att Hemköps-kedjan är på god väg att nå målet om halverat matsvinn.

Ämnen i artikeln:

HemköpMatsvinn

AR


I likhet med övriga dagligvarukedjor jobbar Hemköp aktivt med att minska matsvinnet i butikerna, inte minst genom att inspirera och tipsa kunderna att hjälpa till och ta vara på matvaror som behöver omsättas.

– Vi ser en tydlig attitydförändring, det är med stolthet många nu väljer att handla varor med kort datum och samtidigt göra en god gärning, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Att skänka mat till välgörenhet är en del i arbetet med att minska matsvinnet. Under förra året donerade Hemköps butiker 23 ton mat till kyrkor och organisationer, vilket motsvarar cirka 50 000 måltider.

Ett annat initiativ är de svinnpåsar som packas med frukt och grönsaker som behöver ätas snart. Bara under förra året togs 350 ton frukt och grönsaker tillvara tack vare dessa påsar.

Målet är att halvera kedjans matsvinn till år 2025 med 2015 som basår. Det är fem år tidigare än FN:s globala mål.

– Jag är stolt över de framsteg vi gör. Andelen svinn ligger nu på låga 1,68 procent för kedjan, vi är på god väg att nå målet, säger Desiré Cichy.

Bland de butiker som hade lägst andel svinn under 2020 finns Hemköp Stattena i Helsingborg.

– Vi har matsvinn på agendan varje dag i alla delar av butiken. Att jobba systematiskt och kritiskt se över allt svinn har varit framgångsrikt, ökar svinnet någonstans tillsätts direkt en handlingsplan, säger butikschefen Markus Pålsson Randau.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev